Zemědělce trápí sucho. Na Znojemsku odhadují ztrátu většiny úrody

Události: Zemědělce trápí sucho (zdroj: ČT24)

Aktuálně je v České republice jedenáct okresů silně postiženo suchem. Pokles výnosů u některých plodin může někde přesáhnout i polovinu obvyklé míry. Nejpostiženější jsou okresy na jižní Moravě a ve středních Čechách. Stát chce zemědělcům pomoci, konkrétní kroky bude znát s postupem žní za několik týdnů, slíbil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Znojemští zemědělci Jurečkovi při jeho návštěvě ukázali situaci na polích. „Následky sucha jsou intenzivní, propady výnosů jsou obrovské,“ konstatoval ministr. Zmínil, že u některých plodin zemědělci na Znojemsku očekávají výnos kolem dvou tun z hektaru, standardně sklízejí mezi pěti až sedmi tunami.

Zemědělci si při diskusi s ministrem stěžovali na nedostatečnou podporu. Jurečka slíbil krátkodobá i dlouhodobá řešení, například změnu hospodaření s krajinou. „Jsou to věci, na kterých už dnes pracujeme, objevují se nové skutečnosti. Provádíme aktualizaci průzkumu půdy,“ sdělil.

Ministerstvo bude situaci dále sledovat. První místopředseda KDU-ČSL připustil, že pokud nebude pršet, situace se ještě zhorší. „Budeme dál dělat monitoring během dvou tří týdnů, uvidíme, jaká je kvalita, nejen výnos,“ řekl Jurečka ve věci možné podpory pro zemědělce.

Ministr zemědělství Jurečka (vlevo) diskutuje o suchu se znojemskými zemědělci
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Obilí už nezachrání ani déšť

Podle soukromého zemědělce Bohumila Němce letos sucho výrazně postihlo především sever Znojemska a jižní část Vysočiny. „Vyhnuly se nám skoro všechny bouřky. Hlavní plodiny jako pšenice ozimá a ječmen se budou za chvíli sklízet a už jsou tak postižené, že je ani déšť nezachrání,“ postěžoval si.

Podle Němce je pro region letošní rok jedním z nejhorších za posledních třicet let. Pokles úrody odhadl o 50 až 70 procent. Stát by podle něj měl zemědělcům škody kompenzovat systémovým řešením. Zmínil například fond těžko pojistitelných rizik. O tom se mluví už dlouho, podle Jurečky by měl být připraven během dvou let.

Podle předsedy představenstva znojemské agrární komory Milana Ptáčka by měl stát letos suchým oblastem Znojemska poskytnout dotace. „U nás se to opakuje po dvou až pěti letech, jsme aridní oblast a srážky jsou minimální. Přijdeme místy až o 60 procent úrody, někde i o více,“ vysvětlil Ptáček.

Sucho postihlo zemědělce už předloni. Zemědělci a pěstitelé lesních dřevin podali více než 3 a půl tisíce žádostí o náhradu škody v celkové výši 1,26 miliardy korun. Peníze dostali během loňského září a října.