Exstrážník odsouzený za vraždu na 15 let nemusí nastoupit do vězení. Dostal odklad

Bývalý strážník Pavel Koblížek, kterého soud pravomocně poslal na 15 let do vězení za vraždu a pokus o vraždu ve Vysokém Mýtě, zatím nemusí nastoupit do vězení. Nejvyšší soud se totiž rozhodl vyhovět Koblížkově žádosti a ze zdravotních důvodů odložil jeho nástup. Informaci potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. O samotném dovolání Koblížka Nejvyšší soud ještě nerozhodl.

V usnesení o odkladu nástupu do vězení se mimo jiné píše, že předseda senátu Krajského soudu v Hradci Králové sám podal návrh na odložení trestu. Odvolává se přitom na obsah Koblížkova dovolání a také na určité pochybení odvolacího soudu. To předseda senátu Petr Mráka vidí především v nedostatečném odůvodnění změny právní kvalifikace Koblížka.

Exstrážník Pavel Koblížek byl za vraždu muže a postřelení druhého před klubem ve Vysokém Mýtu pravomocně odsouzen na 15 let. Rozhodnul o tom v listopadu 2016 Vrchní soud v Praze. Ten zrušil rozsudek hradeckého krajského soudu, který mu původně za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví uložil podmínku. Muž vinu odmítá, jednal prý v sebeobraně.

Pravomocně odsouzený Koblížek měl do vězení nastoupit v sobotu 4. března. Nejvyšší soud by však do té doby nestihl o jeho žádosti rozhodnout, proto byl nástup zrušen.

Opilý Koblížek se domáhal vstupu na diskotéku zdarma

Koblížek stál před soudem kvůli incidentu, který se odehrál v prosinci 2014. Opilý bývalý strážník se spolu s dvěma muži domáhal vstupu na diskotéku. Koblížek obsluze ukazoval odznak strážníka a všichni požadovali vstup zdarma, ochranka je ale dovnitř nepustila. Muži začali odcházet a jeden z nich do chodby nastříkal pepřový sprej. Majitel klubu pak začal se svými dvěma bratry muže pronásledovat.

Bratři Koblížka podle verdiktu vyzývali, aby vyčkal na příjezd policie. Bývalý strážník byl ale podle nich agresivní a křičel, že je všechny zastřelí. Při následné potyčce mladšího z bratrů trefil do podbřišku, staršího střelil do hrudníku. Ten na následky zranění na místě zemřel.

Koblížek se hájil tím, že o nastříkání pepřového spreje nevěděl a nechápal, co po něm bratři chtějí. Byli prý agresivní, proto vytáhl svou legálně drženou zbraň a varovně vystřelil do vzduchu. Bratři majitele klubu ho však podle jeho výpovědi napadli. Střílet prý začal proto, že se bál o svůj život.