Lichtenštejnské pozemky zůstávají státu, knížecí nadace se obrátí na Ústavní soud

Na Ústavní soud se obrátí Nadace knížete z Lichtenštejna poté, co Nejvyšší soud odmítl její dovolání ve sporu o pozemky u Říčan. Nadace, která spravuje část majetku rodiny Lichtenštejnů, považuje rozhodnutí soudů, jež jí nevydaly někdejší lichtenštejnské pozemky, za konfiskaci majetku.

Nejvyšší soud odmítl dovolání Lichtenštejnovy nadace kvůli sporu o 600 hektarů pozemků poblíž Říčan. Nadace podala dovolání poté, co soudy nižší instance přiznaly pozemky státu, a to na základě Benešových dekretů. Informaci o rozhodnutí Nejvyššího soudu potvrdil ČT mluvčí okresního soudu pro Prahu-východ Jiří Wažik.

Spor však ještě nekončí. Mluvčí knížecí nadace Michal Růžička je rozčarovaný z odůvodnění, které Nejvyšší soud zaslal. „Je velmi úzké a formalistické. Budeme podávat ústavní stížnost,“ uvedl.

České soudy dosud rozhodovaly jednotně v neprospěch nadace. Ta si v roce 2013 nechala potvrdit zápis v katastru nemovitostí, podle nějž pozemky patřily do dědictví Lichtenštejnů, které nadace spravuje. Následně ale Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podal na pozemky konfiskační žalobu.

Nárok státu zdůvodňuje úřad tím, že byly v majetku státu ze zákona již od roku 1945. „Vzhledem ke konfiskaci majetku Franze Josefa II. von Liechtenstein v roce 1945 se na území České republiky nemohl nacházet žádný jeho majetek, který by mohl být předmětem dědění,“ vysvětloval v minulosti mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Kníže František Josef II. se podle československých soudů přihlásil ve 30. letech k německé národnosti, a proto jeho majetek propadl státu na základě Benešových dekretů. Lichtenštejnové však tvrdí, že byly Benešovy dekrety na rod aplikovány protiprávně. „Celý příběh je o spravedlnosti. Není o hektarech… Na povrch navíc vyplouvají nové důkazy, které byly soudům předloženy,“ řekl Reportérům ČT, kteří se sporem také zabývali, Konstantin z Lichtenštejna.

Ani Ústavní soud však nemusí mít ve sporu konečné slovo. Nadace v minulosti uvedla, že je připravena případ posunout k mezinárodním soudům.