Kritika od vlastních. Podle europoslanců za ANO Teličky a Ježka by měl Babiš skončit

UDÁLOSTI: Ojedinělé hlasy za Babišův konec znějí i z ANO (zdroj: ČT24)

Europoslanci zvolení za ANO Pavel Telička a Petr Ježek si myslí, že by měl Andrej Babiš (ANO) skončit ve funkci ministra financí. Předsedovi hnutí ANO už kvůli tomu napsali dopis a chtějí se s ním sejít i osobně. V anketě mezi poslanci ANO v českém parlamentu se pak za Babišův konec přimlouvají čtyři zástupci hnutí. Svého předsedu potom jednoznačně podporují představitelé regionálních organizací ANO. Andrej Babiš ve středu ve sněmovně zopakoval, že rezignovat nehodlá.

Na Babišově odchodu z vlády trvají dvě koaliční strany ČSSD a KDU-ČSL. Na druhé straně ANO k odchodu svého předsedy z vlády nevidí důvod. I mezi politiky spojovanými s hnutím ANO se ale objevují kritické hlasy. O nutnosti Babišovy rezignace jsou přesvědčeni dva europoslanci zvolení za ANO – Pavel Telička a Petr Ježek. Babiš by tak podle nich měl učinit sám, nebo by ho měl prezident Miloš Zeman odvolat.

Podle Teličky je nepřípustné, aby politik vlastnící média do nich zasahoval a ovlivňoval je, uvedly Novinky.cz.

Zeman ale dosud Babiše na Sobotkův návrh neodvolal. Prezident to mimo jiné zdůvodňuje tím, že je odvolání ministra financí v rozporu s koaliční smlouvou. K právoplatnému odvolání by proto bylo nutné vypovězení koaliční smlouvy.

Premiér se však odvolává na znění ústavy. „Článek 74 Ústavy České republiky jasně říká: Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Žádné další podmínky v ústavě nejsou,“ uvedl Sobotka.

Podle europoslance Ježka by prezident měl respektovat ústavu a další zákony. „Pokud je text ústavy poměrně jasný a pokud deset ústavních právníků z deseti se shodne na interpretaci, tak je na místě, aby se jím prezident řídil. Buď není schopen identifikovat zájem státu, nebo ho zájem státu nezajímá,“ prohlásil.

Čtyři poslanci jsou pro Babišovu rezignaci, v regionech má zastání

Z projevů na středeční mimořádné schůzi bylo zřejmé, že poslanci ANO stojí v jednotném šiku za předsedou hnutí. V závěrečném hlasování sice hlasovala pro usnesení, že Babiš lhal, poslankyně Jana Lorencová, ta však ujišťuje, že jde o chybu.

V anketě, kterou provedla ČT mezi poslanci ANO, se ukázalo, že čtyři z celkových 46 si myslí, že by Babišův odchod z vlády mohl ukončit vládní krizi. Podle poslance Martina Kolovratníka „by k personální změně mělo dojít“ vzhledem k tomu, že „se takto premiér rozhodl“ a ANO by mělo krok předsedy vlády respektovat.

Jasné zastání potom má Babiš u představitelů regionálních organizací ANO, zjistila ČTK. Podle nich by neměl ministr financí dobrovolně odstupovat z vlády. „Nebylo nic prokázané a ctím presumpci neviny,“ řekl brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál. „Koaliční krizi by měl vyřešit ten, kdo ji způsobil, a to je pan premiér. Jako hejtmanka a předsedkyně Asociace krajů bych si přála, abychom tady měli opět co nejdříve stabilní vládu,“ řekla Jana Vildumetzová.

Ani podle předsedy ANO v Libereckém kraji Jaroslava Knížka není důvod k odchodu Babiše z vlády. „Myslím, že svoji práci v politice na ministerstvu financí dělá dobře. Pokud ho předseda vlády odvolal, tak bych to nechal na prezidentovi,“ uvedl Knížek. Podle šéfa jesenické oblastní organizace ANO Adama Kalouse by ale prezident měl v takovém případě odvolat Babiše v souladu s ústavou. „Termín bych nechal na prezidentovi,“ uvedl Kalous.

Že by situaci mohlo vyřešit pokračování vlády bez Babiše i Sobotky, současně připustili jihomoravská předsedkyně ANO Taťána Malá, jednička kandidátky ANO pro sněmovní volby v hradeckém kraji Klára Dostálová a předseda ANO v Pardubickém kraji Jan Řehounek.

Setkání se zástupci koaličních stran posun nepřineslo

Zatímco Babišova demise není vyřešena, sezval prezident ve středu v podvečer do Liberce kvůli politické krizi předsedy koaličních stran. Protože ale schůzku svolal jen pár minut předtím, než Sobotka odletěl na dlouho připravovanou návštěvu Lucemburku, ČSSD musel na jednání zastoupit Sobotkův první místopředseda Milan Chovanec.

Sobotka: Zeman by měl uposlechnout ústavu a vyhovět návrhu na odvolání Babiše (zdroj: ČT24)

V Liberci Zeman předložil dva návrhy, jedním byly předčasné volby, druhým vláda bez Babiše i Sobotky, což je ovšem scénář, který při avízu později stažené demise dříve připouštěl i premiér. První Zemanův návrh zástupci koaličních stran odmítli, druhý chtějí nejdřív projednat ve svých stranách.