Schwarzenberg upřesnil odvážné výroky o dekretech, jsou prý překonány

Praha - Karel Schwarzenberg doplnil své výroky o Benešových dekretech. Ve včerejším duelu se soupeřem v boji o Hrad Milošem Zemanem o nich mimo jiné prohlásil, že již neplatí, a to od přijetí české ústavy a Listiny základních práv a svobod v roce 1993. Podle dnešního prohlášení chtěl pouze ve zkratce uvést, že dekrety jsou již překonány. Zeman nicméně prohlásil, že svého protikandidáta již jako možnou budoucí hlavu státu kvůli těmto výrokům nerespektuje.

„Musel jsem z důvodů časové tísně použít zkratku, která může vést k pochybnostem o mém postoji v této otázce. Uvedl jsem, že Benešovy dekrety není potřeba rušit, protože zanikly díky přijetí Listiny základních práv a svobod. Chtěl jsem vyjádřit, že Benešovy dekrety jsou dnes už překonány, že jsou právně vyhaslé,“ uvedl Schwarzenberg.

Schwarzenberg: dějiny se nedají vrátit zpět

Podobně se vyjádřoval i v minulosti, například v rozhovoru pro rakouský deník Die Presse v červenci 2010. „Uvedl jsem jasně, že Benešovy dekrety nelze zrušit: Protože zpětný účinek není možný, stejně jako u Mnichovské dohody. Dějiny se nedají vrátit zpět,“ dodal. 

Proti Schwarzenbergovi se v televizní debatě ostře postavil jeho protikandidát Miloš Zeman. Podle něj totiž Ústavní soud jasně konstatoval, že zákony československého Národního shromáždění z roku 1946, které z dekretů vycházely, jsou stále nedílnou součástí českého právního řádu. 

Šéf české diplomacie doplnil, že nyní již nelze z dokumentů vyvozovat žádné majetkové nároky. „To však neznamená, že nepodléhají nějakému historickému či morálnímu zhodnocení,“ uvedl Schwarzenberg. 

Zeman: Schwarzenberg mluví jako sudeťák

Kvůli výrokům o Edvardu Benešovi ale prezidentský kandidát Miloš Zeman již svého soka v boji o Hrad Karla Schwarzenberga nerespektuje jako možného budoucího prezidenta. Zeman to pronesl v dnešní debatě televize Prima Family. Schwarzenberg podle něj mluví jako sudetský Němec a ne jako hlava státu. „Do této chvíle, respektive do včerejška (čtvrtka), bych naprosto respektoval, že budete prezidentem České republiky,“ řekl Schwarzenbergovi Zeman. „Ale ten, kdo označí (…) jednoho z prezidentů Československa za válečného zločince, mluví jako sudeťák a ne jako prezident,“ zdůvodnil Zeman. Schwarzenberg jeho slova odmítl.

Ve čtvrtek 24.1. mohou diváci sledovat Prezidentské finále, které se uskuteční za účasti diváků v pražském Paláci Hybernia. Česká televize ho bude živě vysílat od 20.00 do 21.30 na kanálech ČT1 a ČT24. Zeman a Schwarzenberg se pak spolu utkají ve druhém kole přímé volby 25. a 26. ledna.

Střípky z prvního prezidentského duelu (zdroj: ČT24)