ODS prohrála, pomohl by Klaus? Jeho návrat by byl smrtící, soudí politolog

Praha – V prvním kole přímé volby prezidenta skončil kandidát Občanské demokratické strany Přemysl Sobotka na předposledním místě. Prezident Václav Klaus zhodnotil výsledek jako strašlivou prohru pro ODS, která podle něj volbu zásadním způsobem podcenila. Vyjádřil nad tím smutek a pocit, že „je s tím potřeba něco udělat.“ Neúspěšná kandidátka Jana Bobošíková se nechala slyšet, že je načase „povolat do zbraně Václava Klause“. Množí se tak spekulace, že až Klaus skončí na Hradě, mohl by se chtít vrátit do čela občanských demokratů. Nicméně politolog Miloš Brunclík z Vysoké školy CEVRO Institutu soudí, že pro ODS by to bylo „smrtící“.

Brunclík má za to, že propad preferencí ODS je dlouhodobý a již úspěch Karla Schwarzenberga v prvním kole znamená posílení pro TOP 09, která by tím mohla převzít kormidlo na pravé části politického spektra. „V ODS pokračuje obtížná situace, spíše se ještě zhoršuje,“ zhodnotil situaci vládní strany ve Studiu ČT24 Brunclík.

Nečasovy pomyslné akcie nebyly podle něj dobré už na konci loňského roku a premiérovi prý neprospělo ani vysvětlení kontrasignace prezidentské amnestie. Přesto se v ODS ale nerýsuje žádný protikandidát. „ODS má problém Petra Nečase nahradit. Oni by rádi, ale nevědí kým,“ prohlásil Brunclík.

Jana Bobošíková:

„Pokud volby hlavy státu dopadly tak, jak dopadly, a pokud všichni ti kandidáti včetně kandidáta největší vládní strany dávají své hlasy eurofederalistům nebo eurohujerům, tak si myslím, že je načase povolat do zbraně Václava Klause.“

Důvody Sobotkova neúspěchu hledá každý někde jinde

„Jestli teď někdo z nich bude říkat, že to udělali schválně nebo jí nepřikládají takový velký význam, myslím, že to není pravda,“ podotkl směrem k občanským demokratům Klaus ihned po prvním kole voleb. Prohru v přímé volbě považuje po krajských volbách už za druhý debakl: „Z toho něco vyplývá nebo respektive by vyplývat mělo.“ O tom, že by proto sám uvažoval o návratu do politiky, odmítl spekulovat.

Samotný neúspěšný kanidát zas vidí příčinu v tom, že pravicoví voliči se rozhodli pro Karla Schwarzenberga kvůli mediálnímu obrazu. Předseda strany Nečas zas zdůrazňje, že kandidátovi ODS navíc uškodila kandidatura Jana Fischera, který se stal „vysavačem“ hlasů pro Sobotku.

Přemysl Sobotka a Václav Klaus na vrcholu Sněžky
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Pnutí v ODS bude, když ho někdo vyvolá

O Václavu Klausovi jako zachránci celé pravice mluvil již krátce po krajských volbách poslanec Boris Šťastný (ODS). Podle něj je totiž jedinou šancí, jak zachránit ODS, přemluvit Václava Klause k návratu do pozice čestného předsedy strany. Podle Šťastného by se právě Klaus měl stát lídrem všech sjednocených pravicových stran. „Václav Klaus jako zakladatel a ideový otec ODS by byl tou pravou zárukou zachovávání nejzákladnějších principů naší strany. Už se nejedná jenom o ODS jako takovou, ale o to, zda pravice zůstane v ČR relevantní politickou silou,“ uvedl Šťastný pro server iDNES.

A Šťastný v kritice vedení pokračuje i po prvním kole volby prezidenta. „ODS ustoupila od své autentické politiky a stala se pro voliče nesrozumitelnou a nedůvěryhodnou,“ prohlásil. Po „alarmujícím a katastrofálním“ Sobotkově výsledku podle něj stranické vedení hledá chyby všude jinde, jen ne uvnitř sebe. Někdejší lídr pražské stranické organizace zkritizoval také malou podporu, které se Sobotkovi dostalo v Praze, kde byli dříve občanští demokraté dominantní stranou. „Přestali jsme voličům nabízet řešení,“ míní.

Podle předsedy senátorů ODS Jaroslava Kubery ve straně kvůli Sobotkovu debaklu žádné zemětřesení nenastane. „Pan Sobotka byl vybrán v primárních volbách, takže vedení samozřejmě řekne: 'Měli jste si tedy vybrat někoho jiného'. Primárky byly z hlediska vedení dobrá taktika,“ prohlásil Kubera. Možnost pnutí ale připouští. „Pnutí vznikne tím, že někdo situace využije a bude je dělat,“ poznamenal.

Jiří Pospíšil:

„Vedení ODS a ministři se budou muset výrazněji zamyslit nad tím, jak změnit styl a obsah politiky.“