ODS představila svůj Silný program. Chce přidat učitelům a zrušit zákaz kouření

Nižší daně, kvalitnější vzdělávání. ODS nabídla předvolební menu (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté v sobotu představili své programové priority a jedničky kandidátek pro říjnové volby do sněmovny. Program ODS má být založen na snížení daní, antibyrokratických opatřeních, bezpečnosti a zkvalitnění vzdělávání. Konference s podtitulem Silný program pro silné Česko završuje jarní části kampaně ODS.

Podle šéfa strany Petra Fialy hrozí Česku pád na politické dno, pokud ČSSD pozve do vlády komunisty, nebo pokud Babišovo hnutí ANO získá absolutní většinu. ODS je podle něj demokratická alternativa levicově-populistické vlády.  „Jsme jediní, kdo tomu může zabránit,“ prohlásil Fiala. Andrej Babiš ani Bohuslav Sobotka podle něj nemají skutečnou vizi.

ODS chce také zabránit tomu, aby v prezidentských volbách zvítězil opět Miloš Zeman. Podle Fialy ale zatím nikoho z možných kandidátů nepodpoří. Strana chce najít kandidáta, který Zemana porazí.

Fiala: Nejsme koblihový marketing, hlas pro ČSSD je hlas pro komunisty (zdroj: ČT24)

ODS v Národním domě na pražských Vinohradech představila program pro říjnové parlamentní volby, který je založený na snížení daní, antibyrokratických opatřeních, bezpečnosti a zkvalitnění vzdělávání. „To jsou témata, která nejčastěji zmiňovali lidé, s nimiž jsme mluvili,“ zhodnotil výběr Fiala.

„Z ekonomického růstu země nesmí profitovat lidé na dávkách nebo ti, kteří si o to co nejhlasitěji řeknu. Sociální demokracie uplácí své voliče. Česko musí  být hrdou zemí, kde budou lidé spravedlivě odměňováni za svou práci,“ řekl v úvodním projevu Fiala. Voličům proto strana nabídne opět daňové pravítko a kalkulačku, kde si budou moci vypočítat, kolik jim přinesou návrhy občanských demokratů.

Učitelům přidat, zjednodušit daně, navrhuje ODS

Konference s podtitulem Silný program pro silné Česko završuje jarní části kampaně ODS Tvoříme program. Program ODS představuje 190 bodů pro různé oblasti, prioritami jsou snížení daní, antibyrokratická opatření, bezpečnost a zkvalitnění vzdělávání.

Učitelům tak občanští demokraté slibují průměrně 35 000 korun, strana chce také zvýšit výdaje na armádu na 2 procenta HDP. Vyšší platy mají být také v sociálních službách  a polepšit si má i kultura.

Do voleb nyní opoziční strana půjde s návrhem, aby zaměstnanci platili 15procentní sazbu místo ze superhrubé mzdy nově z hrubé mzdy. Čisté příjmy by jim tak měly narůst v průměru o sedm procent.

ODS chce také zrušit solidární přirážku, kterou strana zavedla. „Zavedli jsme ji jen předčasně a už dávno ji měla současná vláda zrušit. Neudělala to, proto to uděláme my,“ slíbila 1. místopředsedkyně strany Alexandra Udženija.

Strana plánuje také obnovit maximální výši odvodů zdravotního pojištění na úrovni čtyřnásobku průměrné mzdy a zavést nižší povinné odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli o dva procentní body. Zrušit chce také limity pro výdajové paušály živnostníků.

Udženija: Máme Silný program pro silné Česko. Chceme silný mandát (zdroj: ČT24)

V daňové oblasti ODS počítá se zjednodušením přiznání z daně z příjmu a sociálních odvodů na jednom formuláři, společným zdaněním manželů a s nižšími povinnými odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli o dva procentní body. Zrušit občanští demokraté plánují daň z nabytí nemovitosti, silniční daň a solidární přirážku k dani.

Znovu ODS nabízí plán posílat procento důchodového pojištění jako příspěvek na důchod rodičům či prarodičům. Do voleb jde strana i se slibem žádného progresivního zdanění a sektorových daní. „Daňový systém musí být nastaven spravedlivě pro všechny, nesmějí se v něm neustále dělat nepřehledné změny,“ uvádí.

Strana chce zrušit také některé kroky současné vlády, například elektronickou evidenci tržeb, plošný zákaz kouření v restauracích a tzv. pamlskovou vyhlášku.

Živnostníci by měli mít možnost zaregistrovat se po internetu a ti nejmenší by pak měli podnikat s daňovým paušálem bez kontrol. Program ODS také zmiňuje opakovaný závazek zastavení elektronické evidence tržeb (EET) a změnu protikuřáckého zákona tak, aby si restauratéři mohli vybrat, zda chtějí nekuřácký podnik. V kapitole věnované školství ODS slibuje zrušení povinné inkluze ve školách či pamlskové vyhlášky.

V oblasti vnější a vnitřní bezpečnosti počítá ODS s odmítnutím omezování práv držitelů zbraní a povinných kvót pro přijímání uprchlíků a například i důsledným bojem s drogovou kriminalitou. Navyšovat chce počty aktivních záloh v armádě a podporovat modernizaci armády a české zbrojaře. Obecně by pak měla být podle volebního programu zatraktivněna kariéra v ozbrojených složkách.

Sněmovní volební model pro březen 2017
Zdroj: Median

V zahraniční politice vychází program z toho, že ODS je tradičně „prozápadní a proatlantická“. „Za klíčové považujeme členství v NATO a Evropské unii. K EU máme dlouhodobě konzistentní vztah: nepatříme mezi naivní eurooptimisty ani mezi radikální euroskeptiky,“ stojí v dokumentu.

Zrušit chce nicméně strana povinnost přijetí eura. Další integrace EU by pak měla podle ODS záviset na dobrovolných rozhodnutích národních států a část kompetencí by se měla vrátit na jejich úroveň.

Pravice se umí dohodnout, komentuje Udženija spolupráci se soukromníky

Kdysi nejsilnější vládní straně dávají průzkumy veřejného mínění naději na udržení se ve sněmovně, preference ODS se pohybují kolem osmi procent. Fiala povede stranu do voleb v Jihomoravském kraji. Šéf poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura bude kandidovat v Moravskoslezském kraji.

Z čela kandidátek budou poslanecká křesla obhajovat v Praze Jana Černochová, v Jihočeském kraji Jan Zahradník, v Pardubickém kraji Simeon Karamazov a v Královéhradeckém kraji Ivan Adamec. Naopak 1. místopředsedkyně Udženija lídrem kandidátky nebude. 

Na Vysočině povede kandidátku starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl, v Ústeckém kraji místostarosta Litoměřic Karel Krejza, ve Zlínském kraji starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha a v Karlovarském kraji krajský radní Jan Bureš. Středočeskou jedničkou ODS bude ekonomický expert strany Jan Skopeček.

Na Liberecku povede ODS do voleb primátor Jablonce Petr Beitl, na Olomoucku krajský šéf strany Michal Zácha a v Plzeňském kraji bývalá rektorka Západočeské univerzity v Plzni a současná děkanka Fakulty zdravotnických studií univerzity Ilona Mauritzová.

Na první místo kandidátek se nedostaly některé výrazné tváře ODS. Mezi lídry chybí například někdejší předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, o níž se v roce 2013 mluvilo jako o možné premiérce po rezignaci Petra Nečase, nebo bývalý středočeský hejtman a ministr zemědělství Petr Bendl, který před čtyřmi roky vedl středočeskou kandidátku ODS.

Do sněmovny chce ODS vyslat i své komunální a krajské politiky. Pro sněmovní volby se strana spojila se Stranou soukromníků ČR Ivo Valenty. „Máme programové shody a chceme ukázat, že pravice se umí dohodnout a spojit,“ řekla Udženija.

ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků
Zdroj: ODS

Programovou shodu si pochvaloval i předseda soukromníků Petr Bajer. „Dohromady máme na kandidátkách ODS asi čtyřicet lidí,“ prozradil. Bajer se bude ucházet o voliče v Pardubickém kraji z třetí příčky kandidátky.

Bajer při představování lídrů kandidátek uvedl, že jeho strana dostane své příznivce z řad živnostníků do volebních místností a přispěje tak ke složení vlády, která zruší „všechny regulace“ zavedené současnou vládou. Celkem budou na volebních listinách ODS čtyři desítky kandidátů za Stranu soukromníků, ve většině krajů budou zástupci soukromníků minimálně v první desítce.

Udženija i Fiala odmítli prozradit, kolik procent hlasů budou považovat za dobrý výsledek. Podle Fialy je ale fakt, že se ho na možný zisk ve volbách a následné koalice ptá čím dál více lidí, dobrou zprávou - podle něj to znamená, že ODS je na vzestupu.

Analytici: Program ODS by mohl pomoci, nemá ale vizi

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška program vypadá zdánlivě atraktivně, ale neobsahuje opatření, kde na návrhy získat peníze. Dále mu v něm chybí dlouhodobá vize vývoje.

„Celkově ve mně program budí dojem, že má ODS ambice hrát roli ochránce zájmu drobných živnostníků, ale nikoli roli vůdčí síly společnosti,“ uvedl Sobíšek.

Dnes představený ekonomický program ODS je podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy koncipován celkem rozumně a ekonomice by z velké části prospěl. Obsahuje ale i části, které nemají s autenticky pravicovým programem nic společného a jsou jen snahou lacině se vemlouvat voličům.

Andrej Babiš: Daňové návrhy ODS připraví stát ročně o sto miliard

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) by daňové návrhy občanských demokratů znamenaly snížení ročních příjmů státu o sto miliard korun. Třeba zrušením elektronické evidence tržeb (EET), kterou Babiš přes kritiku opozice zavedl, by stát přišel o 18 miliard korun, tvrdí ministr financí.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Zrušit EET znamená přijít ročně o 18 miliard zdrojů na důchody, platy učitelů, které chceme všichni zvedat, i dalších profesí, které občané potřebují ke každodennímu životu,“ uvedl Andrej Babiš.

Sarkasticky komentoval varování předsedy ODS Fialy před omezením demokracie, pokud by hnutí ANO ve volbách získalo absolutní většinu. „Jsem rád, že právě předseda strany ODS, která přivedla sebe i tuto zemi na politické dno, nám předpovídá víc než padesát procent,“ uvedl. Dodal, že ANO „nemá kmotry ani nestaví nejdražší tunely na světě“.