ODS chce zvýšit čisté příjmy zaměstnanců o 7 procent. Výpadek daní by řešila snížením dotací

Brífink ODS k daním (zdroj: ČT24)

Návrh, aby zaměstnanci platili 15procentní sazbu místo ze superhrubé mzdy nově z hrubé mzdy, bude obsahovat volební program ODS. Jejich čisté příjmy by se tak měly zvýšit v průměru o sedm procent, řekli novinářům ve středu zástupci strany v čele s předsedou Petrem Fialou. Volební program bude strana schvalovat na sobotní programové konferenci.

ODS plánuje i další změny v daňovém systému. Chce zrušit solidární přirážku, obnovit maximální výši odvodů zdravotního pojištění na úrovni čtyřnásobku průměrné mzdy a zavést nižší povinné odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli o dva procentní body. Prosadit chtějí i zrušení limitů pro výdajové paušály živnostníkům.

  • Vstoupila v platnost v rámci reformy veřejných financí v roce 2008 za vlády Mirka Topolánka (ODS). Ministrem financí byl tehdy Miroslav Kalousek (TOP 09). 
  • Koncept superhrubé mzdy vyčísluje základní hrubou mzdu zaměstnance zvýšenou o pojistné na zdravotním a sociálním pojištění placené zaměstnavatelem. Nyní lidé odvádějí daň 15 procent z takzvané superhrubé mzdy.
  • Již delší dobu se diskutuje o jejím zrušení. Závazek zrušit ji obsahuje koaliční smlouva. 
  • Zdroj: ČTK

Vedení ODS odhaduje, že by státní rozpočet touto změnou - zavedením 15procentní sazby daně z hrubé mzdy - přišel o asi 40 miliard korun. Dalších 26 až 28 miliard by stály nižší odvody ze mzdy za zaměstnance. Občanští demokraté chtějí výpadek v rozpočtu nahradit podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury třeba vyšší adresností sociálních dávek nebo snížením dotací.

„Sociální dávky pobírají ti, kteří si je absolutně nezaslouží a jen je zneužívají. Vedle toho existuje řada nesmyslných a neprůhledných dotací, jejichž objem přesahuje 120 miliard ročně,“ poznamenal. Snížit by je chtěl o 20 procent. „Když k hospodaření přistoupíme odpovědně, nevzniknou zavedením námi navrhovaných změn žádné zásadní výpadky,“ dodal.

Co chystají další strany

Změny v daňové oblasti plánují i další strany. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek bude prosazovat do stranického volebního programu snížení sociálního pojištění o osm procentních bodů. Zaměstnancům i zaměstnavatelům by podle jeho návrhu kleslo shodně o čtyři procentní body.

„Vysoké odvodové zatížení práce musíme řešit radikálně, ne pouze kosmeticky,“ uvedl Kalousek. Okamžitě by podle něho vzrostly čisté mzdy i konkurenceschopnost firem. Výpadek příjmů důchodového účtu by Kalousek pokryl stálým zapojením 30 procent vybrané daně z přidané hodnoty.

Již dříve předložila své daňové plány ČSSD. Navrhuje zavést čtyři daňové sazby u příjmu zaměstnanců, a to od 12 do 32 procent. Nyní v Česku platí jenom jedna sazba, a to 15 procent. Podobně to je u firem, kde je 19procentní sazba daně z příjmu, a sociální demokracie by chtěla mít tři – 14, 19 a 24 procent.

ČSSD chce místo jednotné daně pro všechny zaměstnance a firmy zavést progresivní zdanění. „Tato daňová reforma je rozpočtově neutrální, tedy nezatíží české veřejné rozpočty. Daňová progrese je pro nás nástrojem solidarity mezi bohatšími a chudšími a mezi velkými a malými,“ uvedl předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Upozornil, že 21 zemí EU má u zdanění zaměstnanců daňovou progresi.

Progresivní zdanění znamená, že existují rozdílné sazby daně z příjmu, které se odvíjejí od výše příjmů. Lidé nebo firmy s vyššími výdělky v takovém systému odvádějí na daních více peněz. 

Sociální demokraté, kteří chtějí zavést daňovou progresi, jež ještě zvýší odvody pro bohaté, mají zastánce u komunistů. Ti chtějí víc vybrat hlavně od bank. Naopak lidovci se proti tomu postavili a opakují, že jim záleží na daňových úlevách pro tradiční rodiny. Hnutí ANO mluví o potřebě snižovat daňovou zátěž pro všechny s výjimkou těch nejbohatších.