Bič na neplatiče alimentů se má prodloužit. Poslanci na to půjdou přes řidičské průkazy

Události ČT: Cesta za výživným přes řidičský průkaz (zdroj: ČT24)

Už několik let činí celkový dluh na výživném 13 miliard korun. Snížit by ho mohla novela, která rozšiřuje pravomoc exekutorů zabavit řidičský průkaz neplatičům alimentů. Ve druhém čtení ji nyní mají na programu poslanci.

Nyní mohou exekutoři pozastavit řidičský průkaz dlužníkům alimentů za nezletilé, tedy děti do 18 let. Nově by se to mohlo rozšířit i na dlužníky, kteří mají studující děti do 26 let věku. 

Dosavadní praxe však ukazuje, že není vždy jednoduché „sáhnout“ neplatičům na řidičské oprávnění. Přestože se prý tato hrozba osvědčuje, vymahači dluhů ji využívají obezřetně. Loni to udělali jen v necelé polovině zahájených exekucí, které kvůli výživnému vznikly. Tedy zhruba ve 1400 případů.

Alimenty
Zdroj: ČT24

„Není to velký počet, protože řada těch, kterým bylo řidičské oprávnění pozastaveno, se z tohoto postihu dostala,“ řekl Vladimír Plášil z Exekutorské komory ČR. Podle advokáta Roberta Plicky se to stává v případě, kdy povinný (tedy dlužník) prokáže, že řidičské oprávnění potřebuje k výkonu svého povolání, k zabezpečování svých životních potřeb. 

  • Od ledna roku 2013 může exekutor pozastavit exekučním příkazem řidičské oprávnění povinného (tedy dlužníka).
  • Může tak však vymáhat pouze nedoplatek výživného na nezletilé dítě. Ne tedy běžné výživné nebo výživné na dítě zletilé. 
  • Řidičské oprávnění není možné zabavit tomu, kdo prokáže, že „k uspokojování základních životních potřeb svých a osob, ke kterým má vyživovací povinnost, nezbytně potřebuje své řidičské oprávnění“. 
  • Při vedení exekuce pozastavením řidičského oprávnění doručí exekutor příkaz dlužníkovi. Ten by měl pak své řidičské oprávnění odevzdat příslušnému obecnímu úřadu.

Novelu exekučního řádu skupiny poslanců z KSČM, ČSSD a hnutí ANO v březnu doporučil poslancům schválit navzdory některým pochybám ústavně-právní výbor.

Někteří poslanci poukazovali právě na možnost obcházení této možnosti. Tedy, že zákon také říká, že řidičský průkaz není možné pozastavit motoristům, kteří jej potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky. Objevily se rovněž úvahy o zneužívání navrhované novinky, když se mohou najít lidé, kteří studují vysokou školu jen kvůli příjmu z alimentů takzvaně „na oko“.

Nynější omezení je podle předkladatelů diskriminační, novela by prý situaci narovnala. Autoři předlohy taky poukazují na to, že hrozba zabavení řidičského průkazu je účinným nástrojem k úhradě dluhu na výživném.