Státní zástupce Šereda v kauze úniků nepochybil, NSZ pro něj kárný trest nechce

Státní zástupce Petr Šereda nepochybil v kauze úniku informací o vyšetřování policejního prezidenta, nehrozí mu tudíž kárná žaloba. České televizi to sdělilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), které posuzovalo Šeredovu možnou kárnou odpovědnost.

Ke kárným žalobcům se věc dostala poté, co státní zástupci odložili trestní oznámení na Petra Šeredu, které podala poslanecká vyšetřovací komise. Tvrdila, že právě Šereda umožnil, aby se bývalý detektiv Jiří Komárek dostal k informacím o průběhu vyšetřování policejního prezidenta Tomáše Tuhého, které vedla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Podle Nejvyššího státního zastupitelství je však informování o postupech v rámci trestního řízení nezbytné a klíčové. „Při rozhodování NSZ zohlednilo hledisko nutnosti předávání poznatků mezi orgány činnými v trestním řízení, kdy by odlišný přístup mohl zamezit jakémukoliv informování,“ uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Zastupitelství se zabývalo pouze možnou kárnou odpovědností Petra Šeredy. Trestní odpovědnost už v březnu vyloučilo pražské vrchní státní zastupitelství, když odložilo trestní oznámení sněmovní vyšetřovací komise. Její předseda poslanec ODS Pavel Blažek tehdy uvedl, že ho verdikt nijak nepřekvapil. „Nečekal jsem nic jiného, jak říká staré přísloví, pes psa nežere,“ sdělil.

Dvě trestní oznámení, která komise podala, se týkala kauzy zmanipulovaných IT zakázek, které GIBS vyšetřovala pod dohledem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s tím, že někdejší detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek nařkl policejního prezidenta Tuhého z „brutálního“ úniku informací. Z vyšetřování komise však vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé.

Komárka kvůli jeho výrokům o Tuhém obvinila v únoru GIBS ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle inspekce bývalý policista porušil povinnosti mlčenlivosti a nestranného jednání. Komárkovi za to hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Už dříve několikrát zopakoval, že si za svým výrokem stojí a policejní prezident pro něj tehdy byl podezřelým.