Valachová chce v rozpočtu 9,5 miliardy na růst platů učitelů

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) chce při vyjednávání o rozpočtu na rok 2018 prosadit zvednutí tarifu učitelských platů o deset procent. Odmítá přitom diskusi o zvyšování zvlášť v nárokových a nenárokových složkách, jak tomu bylo loni. Valachová to řekla po jednání s odbornými asociacemi ve školství.

Navýšení platů pro učitele bude podle ní stát 9,5 miliardy korun. Podobné navýšení chce prosazovat i pro nepedagogické pracovníky, jejichž platy vyrovnávají údajně ředitelé škol 100 miliony korun ze školského rozpočtu do minimálních mezd. „To já pokládám za ostudné,“ řekla ministryně.

Valachová zdůraznila, že bude usilovat o silný školský rozpočet na další tři roky. Je podle ní nezbytný pro správné fungování změny financování škol a také nového kariérního řádu. O něm má v pátek hlasovat sněmovna. „Opravdu potřebujeme tři roky po sobě. Jedno zvýšení nám nepomůže,“ dodala.

Ministryně chce zvyšovat platy učitelů tak, aby v roce 2020 dosáhly na 130 procent průměrné mzdy v Česku. Loni v září se jejich mzdy zvýšily v tarifní složce o šest procent a v nenárokových složkách o dvě procenta.

Průběžná data podle ní nyní ukazují, že nedochází ke snížení tarifních platů z důvodu nedostatku peněz a že platy rostou i nepedagogickým pracovníkům ve školství. V polovině roku by mělo být známo, zda se podařilo dosáhnout slibovaného zvýšení platů.