Jiří Čunek: Nesmíme se v koalici hádat, pak můžeme mít ve volbách 15 procent

Jiří Čunek hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Vedení lidovců a Starostů jedná v Lipnici nad Sázavou o tom, zda obě uskupení utvoří koalici v podzimních volbách do sněmovny. Podle zlínského hejtmana a senátora Jiřího Čunka se sice začalo s tímto vyjednáváním poměrně pozdě, pořád se to prý ale dá stihnout. Pokud se podle něj povede dobře předvolební kampaň a obě strany se nebudou hádat, pak Čunek tipuje volební výsledek kolem 15 procent.

„Lidovci mají 20 tisíc členů, což je poměrně hodně, včetně rodinných příslušníků už to dělá hodně voličů. A jsme demokratickou stranou, která nominuje své zástupce tak, že to prochází od spodu volbami. A to jsou samozřejmě lidé, kteří by měli být připraveni na to zasadit se o ten nový projekt. Ale protože o něm nevěděli, tak mu nedůvěřují,“ upozorňoval v Událostech, komentářích Čunek. 

Podle něj se s novým projektem lidovecká základna ještě neseznámila a hlavně ho pořádně neprodiskutovala. V případě, že se obě uskupení o víkendu dohodnou, pak je podle Čunka potřeba rychle navolit kandidátky v krajích. „V tom je ten projekt zranitelný: že ti lidé, kteří nakonec půjdou do voleb, se ještě neznají,“ varoval zlínský hejtman. Zároveň ale dodává, že do voleb zbývá ještě sedm měsíců, takže se dá vše stihnout.

Čunek: Je téměř jisté, že kandidovat nebudu. Ale jisté to určitě není

Lipnického zasedání se vedle obou předsednictev zúčastní i šéfové jednotlivých krajských organizací, kteří by měli v případě shody spolupracovat a vytvářet týmy pro jednotlivé krajské kandidátky. Právě podoba kandidátních listin a jejich personální obsazení bude jedním z hlavních témat celého setkání. 

„My chceme dosáhnout synergie spojení tím, že v krajích, kde jsou silní lidovci, postavíme lidovce. A v těch krajích, kde jsou silnější Starostové, např. v Libereckém, tak tam samozřejmě budou dominovat Starostové,“ uvedl Jiří Čunek. 

Podobně mluvil v pátek i první místopředseda STAN Vít Rakušan. Podle něj by měla být místa na kandidátkách rozdělená napůl, na prvních dvou místech se pak vždy má střídat křesťanský demokrat s představitelem Starostů – jedničkou by byl zástupce té strany, která je v regionu silnější. „KDU-ČSL měla mít svého lídra například ve Zlínském a Jihomoravském kraji. My doufáme, že budeme mít svého lídra v Libereckém a Středočeském kraji.“

Čunek v Událostech, komentářích zdůrazňoval, že se zástupci obou subjektů hlavně nesmí mezi sebou hádat. „Bylo by malicherné hádat se, kdo bude například lídrem v Praze. Hádka, i když jen uvnitř, nesmí nastat. To radši jděme od sebe.“

Pokud ale hádky nebudou a koalice povede dobře předvolební kampaň, pak je prý volební výsledek 10 % málo, Čunek tipuje okolo 15 %. „Je téměř jisté, že já kandidovat nebudu, ale jisté to určitě není,“ dodává zlínský hejtman.