Dvanáctá odbije v Lipnici. Lidovci a Starostové rozhodnou o spolupráci

Rakušan (STAN): V koalici s lidovci chceme patnáct procent (zdroj: ČT24)

Předsednictva KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí zahájila v Lipnici nad Sázavou dvoudenní jednání o vytvoření volební koalice. Od rozhovorů očekávají definitivní rozhodnutí o tom, zda do podzimních sněmovních voleb půjdou společně, nebo samostatně. Šéf hnutí STAN Petr Gazdík ale vyloučil, že obě vedení rozhodnou ještě v pátek.

KDU-ČSL jedná se STAN o volební spolupráci od prosince. Strany se zatím dohodly na tom, že pokud půjdou do voleb společně, půjde o kandidaturu v koalici, která by pro vstup do sněmovny potřebovala deset procent hlasů, čili jednou tolik, než je běžná pětiprocentní klauzule. Finální slovo o případné dvojkoalici má padnout v nejbližších dnech.

„V Lipnici odbije dvanáctá,“ prohlásil druhý muž STAN a kolínský starosta Vít Rakušan s tím, že už nelze otálet. „Chceme se dohodnout a definitivně ohlásit, zda půjdeme, či nepůjdeme do koalice s KDU-ČSL,“ dodal s tím, že Starosty časově tlačí i nadcházející celorepublikový sněm jejich hnutí, na kterém vedení musí delegáty seznámit s plánem pro sněmovní volby.

Tomu bude předcházet zasedání předsednictva, bezprostředně po společném jednání s lidovci. A stejná situace je i u křesťanských demokratů – v sobotu hned po jednání o dvojkoalici se v Jihlavě sejde jejich celostátní konference, čili nejvyšší stranický orgán v době mezi sjezdy.

STAN věří v dohodu

Minimálně z pohledu Starostů přitom zatím vše nasvědčuje tomu, že dvojkoalice opravdu vznikne. Předseda STAN Petr Gazdík už ve středu řekl, že nevidí důvod, proč by dohoda měla padnout pod stůl, a obdobně mluvil před zahájením posázavských rozhovorů i jeho zástupce Rakušan.

„U jednání jsem dlouhé měsíce byl a na základních programových záležitostech jsme našli shodu. Tomu projektu věříme a snažili jsme se hledat a zdůrazňovat veškeré aspekty, které nás vzájemně spojují,“ uvedl. „Je to rovné postavení dvou politických subjektů a konečně budeme kandidovat jako autentické hnutí,“ dodal s odkazem na podobu někdejší spolupráce s TOP 09, kde STAN figurovali jako doplněk v podobě formulace TOP 09 s podporou Starostů.

Musíme překonat deset procent, ale kdo se bojí, nesmí do lesa. Chceme zvítězit. Kdo nejde do voleb s vítězným pocitem, je předem poražen. Desetiprocentní hranice je bezpodmínečná hranice, abychom byli v české politice třetí silou – a chceme útočit na patnáctku.
Vít Rakušan
první místopředseda STAN

Kandidátky podle krajské síly

Lipnického zasedání se vedle obou předsednictev zúčastní i šéfové jednotlivých krajských organizací, kteří by měli v případě shody spolupracovat a vytvářet týmy pro jednotlivé krajské kandidátky. Právě podoba kandidátních listin a její personální obsazení bude jedním z hlavních témat celého setkání.

Podle Rakušana by měla být místa na kandidátkách rozdělená napůl, na prvních dvou místech se pak vždy má střídat křesťanský demokrat s představitelem Starostů – jedničkou by byl zástupce té strany, která je v regionu silnější.

„KDU-ČSL měla mít svého lídra například ve Zlínském a Jihomoravském kraji. My doufáme, že budeme mít svého lídra v Libereckém a Středočeském kraji, což jsou kraje, kde jsme výrazně uspěli v minulých krajských volbách,“ vysvětluje Rakušan.

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) řekl, že jednání se STAN začalo pozdě. Je ale přesvědčen o tom, že pokud se k dohodě dospěje - a sám ji podporuje - stále zbývá na sestavení společných kandidátek i na předvolební kampaň dost času. Za klíčovou považuje důslednou shodu na programu a prioritách, aby se dvojstrana nezačala hádat ještě před volbami.

Kroupova rada: Zaměřte se na Prahu

Pokud by k dohodě nedošlo, počítají Starostové s tím, že do voleb nastoupí samostatně (volební modely jim ale dosud nedávají příliš šancí na překročení pětiprocentní hranice).

Podle politologa Daniela Kroupy bude hlavní překážkou ve stávajícím jednání obava, zda se dvojkoalici podaří překročit procent deset. Sám Kroupa přitom míní, že by to nemusel být problém s ohledem na dobrou základnu obou stran v regionech – ale jenom za předpokladu, že se fúzujícím stranám podaří získat dobrý výsledek v Praze.

„Obě uskupení jsou v Praze velice slabá – a v tomto případě bude rozhodovat pražská kandidátka, která by musela být hvězdná. Pokud bude mít uskupení úspěch v Praze, deset procent nepochybně překročí,“ soudí Kroupa.