Porucha vedení omezila vlaky u Kolína i v pátek

Na hlavní železniční trati mezi Kolínem a Velimí panovalo po celý pátek omezení kvůli čtvrteční poruše trakčního vedení. Některé dálkové vlaky na Prahu jezdily odklonem přes Nymburk, což nakonec znamenalo delší zpoždění. Do 19 hodin nahrazovaly autobusy některé regionální spoje mezi Kolínem a Velimí.

Dálkové vlaky vedené přes Nymburk a Lysou nad Labem nabraly kvůli odklonu zpoždění 20 až 40 minut. Jiné dálkové vlaky jezdily po své původní trase a za místem s omezením se opozdily nejvýše o 15 minut.

Zastávka Kolín byla bez obsluhy, v Nové Vsi u Kolína pak byl nástup a výstup na hlavní silnici v zastávce linkových autobusů Nová Ves I u obecního úřadu. Ve Velimi přestup z autobusů do vlaků ve směru Praha zajišťován nebyl.

Pád sloupu trakčního vedení na obě koleje přerušil provoz na hlavní trati směrem z Prahy na Moravu ve čtvrtek před polednem. Provoz po jedné traťové koleji ze dvou technici obnovili před 16. hodinou, na obou pak kolem 19:30. 

Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) byl pád sloupu na trať naprosto ojedinělou událostí. „Zjišťovali jsme, jestli se nám někde na koridoru něco takového stalo. A doposud tato informace odnikud nedorazila. Je to první událost tohoto typu,“ řekl ve čtvrtek náměstek generálního ředitele SŽDC pro provozuschopnost dráhy Jiří Svoboda. Stav sloupů podle něj jednou měsíčně kontrolují zaměstnanci správy. 

Přesná příčina se zjišťuje, roli zřejmě hrál silný vítr. „Při ohledání místa našimi odborníky byl celý stožár v suchu, uvnitř žádná voda nebyla. Zřejmě byl ovlivněn poryvy větru, ale bude to odvezeno a podrobeno expertize,“ dodal Svoboda. Jasno podle něj může být během několika dnů.