Kraj zaplatí vlastní posudek k pádu střechy v České Třebové. Stavba neodpovídá dokumentaci

Události ČT: Na konstrukci střechy není vidět ztužení, tvrdí soudní znalec (zdroj: ČT24)

Statici a policie vyšetřují sobotní zřícení střechy sportovní haly v České Třebové, při které jen se štěstím nebyl nikdo vážně zraněn. Hejtman Martin Netolický potvrdil, že stavba neodpovídá projektové dokumentaci. Proč se ale střecha zřítila, řekne s konečnou platností až znalecký posudek, na který se ovšem může čekat řadu měsíců.  Podle informací ČT se vyšetřovatelé zaměřili na dřevěnou konstrukci střechy.

Ke změně došlo v počtu betonových sloupů, které podpíraly střechu. „Ke změně došlo po geologickém průzkumu podloží, kdy se zjistilo, že podloží je jiné, než bylo v projektu. Z toho důvodu se dělala změna v železobetonovém skeletu a při tom došlo k jinému uspořádání železobetonových sloupků,“ uvedl zástupce krajského úřadu Michal Votřel.

Zda právě tato změna mohla za pád střechy, nechtěl Votřel potvrdit s tím, že takový závěr musí udělat až statik.

Studio 6: Sníh za pád střechy nemohl, kraj chce vlastní posudek (zdroj: ČT24)

Vedení Pardubického kraje se už dříve shodlo s projektantem na tom, že za zřícením střechy nebylo množství sněhu. „Sníh můžeme vyloučit, protože čtyřicet centimetrů je v České Třebové v zimě standard. Podle mě jsou za havárií dva scénáře, a to buď chyba projektu, nebo vada materiálu na straně dodavatele. Nic jiného za tím být nemůže,“ řekl ČT hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Do ohledání stavby se pustil už druhý soudní znalec určený policií. Původního musela vyloučit kvůli možné podjatosti - mohl být spojený se stavební firmou nebo s projekční kanceláří, které se na stavbě haly podílely.

Chci naprosto objektivní informace, ne zdůvodnění, které by bylo příznivé pro dodavatele nebo projektanta.
Martin Netolický
hejtman Pardubického kraje

Podle projektanta nosných konstrukcí Václava Jandáčka nejspíš může za pád střechy souhra nepříznivých okolností. „Problémy vždycky vzniknou, pokud se sečte několik nepříznivých vlivů. Bývá to omyl nebo nepochopení, pak problém s výrobou,“ tvrdí Jandáček s tím, že událost v České Třebové je výjimečná tím, že při ní nebyl nikdo vážně zraněn a že pád střechy zaznamenala bezpečnostní kamera.

Ani Jandáček se nedomnívá, že pád střechy zavinil sníh. „Normy, podle kterých se dnes staví, počítají s několikanásobným zatížením sněhu, než jaký ležel na střeše v sobotu,“ dodal.

Policie další posudek uvítá, tvrdí hejtman

Přesnými příčinami, proč se střecha zřítila, se budou zabývat dva posudky: policejní i ten, který si nechá vypracovat kraj. „Policisté budou hledat především zavinění. Už jsem s nimi mluvil a další posudek uvítají. Nás bude zajímat naprosto všechno, od studie přes stavební deníky až po kolaudaci. Někdo říká, že je to vyhazování peněz - za tohle se tedy peníze vyhazovat určitě budou,“ zdůraznil hejtman Netolický s tím, že se nechce spoléhat na vysvětlení projektanta a dodavatele.

Policie zahájila kvůli zřícení střechy úkony trestního řízení, právní kvalifikace zatím nebyla stanovena. Podle účastníků turnaje, který se v hale v sobotu konal, se střecha začala hroutit odzadu směrem doprostřed hrací plochy. V hale bylo v tu chvíli zhruba osmdesát lidí.

Od posudku hejtman také očekává návrh řešení, jak s troskami haly pracovat dál: „Máme postavit novou halu, nebo budou stačit úpravy projektu, aby konstrukce střechy byla bezpečnější?“

Zatímco Netolický doporučuje dalším vlastníkům staveb, aby je nechali prověřit statikem, podle projektanta Jandáčka není důvod dřevěným konstrukcím, která podpírala i halu v České Třebové, nevěřit. „Dřevěné konstrukce jsou navrženy vždy odborně a z materiálu, který je kontrolovaný. Není nutná masivní kontrola, protože takové konstrukce se vyrábí už řadu let a fungují,“ dodal.

Halu měla využívat místní škola

Hala v České Třebové stála 58 milionů a zkolaudovaná byla 2. ledna. Ke slavnostnímu otevření mělo dojít v neděli. Halu stavěla stavební firma Profistav Litomyšl.

Stavbu měla využívat místní Vyšší odborná škola a Střední škola technická, v jejímž areálu stojí, původní tělocvična již byla zastaralá a neodpovídala moderním standardům. „Přímý dopad na provoz školy havárie mít nebude, výuku budeme zajišťovat ve stávajících prostorách, v původní tělocvičně,“ řekl ředitel školy Milan Kment. Všechny žáky škola upozornila, že na místo neštěstí mají vstup zakázán.

Kromě studentů měly mít halu k dispozici i sportovní kluby zaměřené na florbal, volejbal a basketbal. Nová hala má obdélníkový půdorys o rozměrech přibližně 51 krát 26 metrů. V zázemí vzniklo šest šaten, dohromady pro 72 sportovců, a sprchy.

Halu v Mníšku pod Brdy stavěla stejná firma. Starosta ji nechá raději zkontrolovat, i když nemá rovnou střechu

Mníšek pod Brdy nechá preventivně zkontrolovat novou halu tělocvičny. Stavěla ji totiž stejná firma, jako sportovní halu v České Třebové. „Nechceme nic opomenout a zanedbat, proto jsme se rozhodli udělat technicko-stavební revizi mníšecké tělocvičny. Chceme se ujistit, že nehrozí žádné nebezpečí,“ řekl starosta Petr Digrin (STAN).

Mníšecká hala byla otevřena v říjnu loňského roku a je podle starosty několikanásobně menší, než ta v České Třebové. „My v Mníšku ale máme zcela jinou konstrukci - obloukovou halu, kde zřícení střechy nehrozí,“ řekl starosta. Hala v České Třebové měla střechu plochou.