Marksová se sociálním bydlením narazila. ANO vadí vznik nového úřadu

Návrh zákona o sociálním bydlení má ministerstvo práce ještě jednou co nejrychleji prodiskutovat s koaličními experty v připomínkovém řízení. Po jednání vládní koalice to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Hnutí ANO se nelíbí plán vzniku nového státního úřadu, který by měl sociální bydlení zajišťovat.

„Zřizovat nový úřad, aby to zase dělali úředníci z Prahy nebo Úřadu práce, je podle našeho názoru špatná cesta,“ uvedl po jednání koaliční rady předseda ANO Andrej Babiš. Kompetence by podle něj měla připadnout obcím a stát by měl být v „rezervě“ s dostatečnou kapacitou financí.

Zákon vychází z koncepce, kterou kabinet schválil. Podle první verze z loňského září měly sociální byty zajišťovat obce, měly na to dostat peníze od státu. Ministerstvo práce ale dostalo tisíce připomínek. Poslední verzi dokončilo těsně před Vánocemi. Podle ní by se obce mohly do systému zapojit dobrovolně. Za ty, které by sociální byty nechtěly, by je potřebným zajišťoval nový státní úřad. 

Podle ministra pro lidská práva Jana Chvojky a ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by zákon, který by obcím ukládal povinnost mít sociální bydlení, v parlamentu neměl podporu a šanci na přijetí.

Ministerstvo pro místní rozvoj ale tvrdí, že nynější verze je horší než ta předchozí. Resort uvedl, že se na něj obrací „odborná veřejnost“, která žádá zastavení návrhu. Chvojka na to reagoval slovy, že sociální bydlení nemá být obětí předvolebního boje. Autoři návrhu zákona navíc uvádějí, že vycházeli při sepisování nynější verze z připomínek i ze stanoviska organizací měst a obcí.

Zákon o sociálním bydlení měl podle původních plánů vlády platit už od ledna. Sobotka označil normu za jednu z deseti priorit svého kabinetu do voleb. Organizace na pomoc lidem v tísni upozorňují, že pokud vláda do konce ledna předlohu neschválí, nestihne už se do voleb přijmout.

Zavedením nájemního sociálního bydlení by se podle analýzy, kterou nechala zpracovat Platforma pro sociální bydlení, snížily veřejné výdaje až o 100 milionů korun ročně. Stát by ušetřil například na dávkách na bydlení v ubytovnách a v azylových domech.

Vydáno pod