Letos zprovozníme 40 kilometrů nových dálnic včetně části D11, slibuje ministr Ťok

Ministerstvo dopravy letos otevře 40 kilometrů dálnic (zdroj: ČT24)

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) slibuje řidičům téměř čtyřicet kilometrů nových dálnic. Vyplývá to z priorit resortu pro rok 2017. Ministerstvo dopravy loni za projekty nových dopravních staveb utratilo rekordních 2,1 miliardy. Tentokrát chce do přípravy investovat ještě víc.

  • I/3 Mirošovice - Benešov
    I/11 obchvat Třince
    I/14 Kunratice – Jablonec nad Nisou
    I/34 Božejov – Ondřejov – Pelhřimov
    I/35 Valašské Meziříčí – Lešná
    I/35 Zubří, přestavba křižovatky
    I/37 Pardubice – Trojice
    I/44 Červenohorské sedlo – Jih
  • zdroj: ministerstvo dopravy

„V tomto roce konečně uspokojíme některé kritiky, že neotvíráme nové dálnice,“ prohlásil ministr. Většina z 37,8 kilometru sice připadne na modernizaci D1, otevřou se ale i dva nové úseky na D3 a dlouho očekávaná část dálnice D11.

Řidičům by se mělo ulevit také na D4 v úseku Skalka – silnice II/118, kde je problematické stoupání za Příbramí. Aktuální délka dálniční sítě v Česku je 1 250 kilometrů.

Příprava dálnic se podle Ťoka v dřívějších letech podceňovala. Ministerstvo proto loni dalo do nových projektů rekordních 2,1 miliardy korun. Ministr dodal, že veřejnost nyní tyto aktivity nevidí, ale ocení je za několik let, kdy bude zásoba staveb připravených k realizaci.

  • D1
    modernizace Psáře–Soutice (7,7 km), zprovoznění 11/2017
    modernizace Měřín – V. Meziříčí-západ (7,2 km), zprovoznění 11/2017
    modernizace Velká Bíteš – Devět křížů (5,4 km), zprovoznění 7/2017 
  • D3
    Veselí nad Lužnicí – Bošilec (5,1 km), zprovoznění 10/2017
    Borek–Úsilné (3,2 km), zprovoznění 10/2017
  • D4
    Skalka – II/118 (4,8 km), zprovoznění 9/2017
  • D11
    Osičky – Hradec Králové (4,4 km), zprovoznění 8/2017
  • Zdroj: ministerstvo dopravy

Letos čeká dokončení i několik úseků silnic I. třídy. Jde například o úpravu silnice I/3 mezi Mirošovicemi a Benešovem, která bude nově mít tři pruhy. V říjnu by měl být dokončen i obchvat Třince, kde muselo ministerstvo řešit bankrot jednoho z dodavatelů stavby. 

Silničáři začnou stavět 16 nových úseků dálnic

Silničáři také chtějí letos začít pracovat na přibližně 16 nových úsecích dálnic. Hotové by nejčastěji měly být v letech 2019 a 2020. Jde například o propojení D1 se severní větví u Přerova. Na D1 se bude v průběhu roku modernizovat celkem devět úseků. Od dubna bude na jednom z nich úsekové měření, které se postupně nainstaluje ještě na další čtyři.

Modernizace D1
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Stavět se začne i obchvat Českých Budějovic, kterému ministerstvo životního prostředí v pátek vydalo souhlasné stanovisko o vlivu na životní prostředí. Dvě rozsáhlé stavby pak začnou například na východě Čech. Buldozery začnou kopat celou trasu D11 od Hradce až po Jaroměř a také klíčovou část D35 od Opatovic téměř až k Vysokému Mýtu.

Příprava nových silnic pro další roky:

  • D35 – alternativa pro D1 od Hradce Králové směrem na Olomouc
  • D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří
  • D49 mezi Hulínem a Fryštákem
  • D48 obchvat Frýdku-Místku
  • D6 obchvaty obcí Řevničov a Lubenec
  • D55 obchvat Otrokovic
  • D1 v úseku Říkovice – Přerov
  • D3 obchvat Českých Budějovic
  • I/3 obchvat Olbramovic
  • I/42 Velký městský okruh, Žabovřeská I, I. etapa
Výstavba na dálniční a silniční síti
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Stavby ale nezačnou hned v lednu, budou zahajovány v průběhu celého roku. Důvodem je podle ministra čekání na stavební povolení. „Doufám, že se nám povede dohodnout podmínky i s dotčenou veřejností, aby nám stavby neblokovala,“ dodal. 

Do oprav nádraží půjde 600 milionů

Opravy a modernizace letos čekají i nádraží. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do nich investuje kolem 600 milionů korun. Podle Ťoka se budou opravovat mimo jiné objekty v Náchodě, Turnově, Přerově, Břeclavi, Lipníku nad Bečvou, Kuřimi, Sokolově nebo Hradci Králové. „Plánujeme, že na opravy SŽDC využije i evropské peníze, což České dráhy nemohly,“ dodal.

Tisková konference k prioritám ministerstva dopravy na rok 2017 (zdroj: ČT24)

Zhruba 1500 nádraží a dalších budov získala SŽDC od Českých drah loni v létě za 3,3 miliardy korun. Po jejich převzetí oznámila, že zahájí opravy dlouhodobě zanedbaných výpravních budov. V první fázi má jít o opravy 200 nejvíce poškozených a zároveň nejvíce frekventovaných nádraží za zhruba osm miliard korun. Už loni SŽDC zahájila opravy 161 nádražních budov za 102 milionů.

Vydáno pod