Babiš chválil Zemana jako skvělého rétora. Kalousek v projevu postrádal vizi

Události: Zeman v poselství ocenil růst životní úrovně a odmítl migranty (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je rád, že prezident Miloš Zeman ve vánočním poselství ocenil výsledky vlády. Předseda ANO Andrej Babiš (ANO) Zemana označil za skvělého rétora. Neshodne se s ním ale ohledně investic v dopravě. Podle předsedy ODS Petra Fialy ale Zeman jen opakoval své známé názory. Kalousek pak v projevu postrádal vizi směřování Česka.

„Mým cílem je, aby pozitivní vývoj naší ekonomiky pokračoval i v roce 2017 a projevil se co nejvíc v růstu životní úrovně lidí,“ uvedl v reakci na Zemanův projev Sobotka. Prezident ocenil, že stav ekonomiky se promítá i do životní úrovně prostřednictvím růstu průměrné mzdy, valorizace důchodů a nízké nezaměstnanosti. Vadí mu ale nízký objem veřejných investic.

Babiš: Projev byl pozitivní a sjednocující

Podle Babiše byl Zemanův projev pozitivní a sjednocující. S hlavou státu se ale neshodne v kritice nízkého objemu investic v dopravě nebo v hodnocení policejní reorganizace. Nižší investice oproti roku 2015 jsou podle Babiše způsobené tím, že se tehdy spěchalo s vyčerpáním evropských fondů. „Nicméně i tak budou investice do dopravní infrastruktury letos 80 miliard korun, což je víc než v letech 2010 až 2014,“ uvedl Babiš.

Naopak stejně jako prezident považuje Evropskou komisi za neschopnou. Podle Babiše neumí řešit migrační krizi: „Nevidím přímou souvislost mezi migrační krizí a terorismem, spíš vnímám, že teroristé zneužili pozvání migrantů Angelou Merkelovou a přišli do Evropy spolu s uprchlíky.“ 

Předsedu Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) poselství nepřekvapilo. „Jednalo se o dlouhodobě známé názory Miloše Zemana v kondenzované formě,“ napsal na Twitteru. Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) označil poselství za objektivní a vyvážené. Mohlo ale podle něj být více zaměřené do budoucnosti. „Některá témata by bylo žádoucí více rozvinout nebo je o nich možné polemizovat,“ dodal.

Bělobrádek projev nesledoval

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek před rokem poselství nesledoval a uvedl, že stejně jako mnoho let předtím dal v jeho době přednost obědu u tchyně a tchána s rodinou. Totéž deklaroval letos už před Vánocemi. „Dívat se nebudu,“ sdělil už v pátek.

Podle předsedy ODS Petra Fialy Zeman ve vánočním poselství opakoval své známé názory a na jeho projevu tak není příliš co komentovat. Prezident podle něj projev pojal tak, jako by byl jakýmsi alternativním předsedou vlády. „Glosoval vládní agendu a konkrétní události… Jen opakoval své známé názory,“ uvedl Fiala s tím, že o vánočním poselství prezidenta má jinou představu.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek i europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) v projevu postrádali vyjádření k hodnotám a směřování ČR. Podle Kalouska Zeman promarnil příležitost: „Nezazněla sebemenší vize, ke které by země měla směřovat, žádné povzbuzení občanů k té či oné aktivitě, která by mohla udělat svět lepším.“ 

Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje proslov za vyvážený. „Až na jedno, nesouhlasím s tím, jak prezident hodnotil důchody. Jsem přesvědčen, že vláda mohla udělat mnohem víc,“ řekl. Naopak pozitivně hodnotil odmítavý názor k přijímání migrantů. Stejně jako Zeman si také myslí, že brexit je výsledkem špatné práce Evropské komise. S prezidentem se naopak neshoduje v pozitivním náhledu na zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA.

Zeman v projevu kritizoval vznik seznamu dezinformačních internetových stránek v režii think-tanku Evropské hodnoty. „Nepotřebujeme cenzuru,“ řekl. Výkonný ředitele think-tanku Radko Hokovský k tomu na Facebooku poznamenal, že vznikající Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám žádnou cenzuru provádět nebude a nebude mít ani tlačítko na vypínání internetu. Potvrdilo to i ministerstvo vnitra. 

Vydáno pod