Lidé volají po rezignaci rektora ČVUT. Petice má přes tisíc podpisů

Více než stovka lidí se v úterý sešla na shromáždění Apel na rektora, které kritizovalo rektora ČVUT v Praze Petra Konvalinku. Petici, která požaduje jeho rezignaci, podepsalo už více než tisíc signatářů. Na shromáždění přišel i rektor a jeho příznivci. ČVUT má asi 21 tisíc studentů a zhruba dva tisíce akademických pracovníků. Rektor proto nevidí ke svému odstoupení žádný důvod.

Shromáždění svolal doktorand a předseda akademického senátu Fakulty informačních technologií ČVUT Stanislav Jeřábek, který je rovněž autorem petice. Rektora kritizuje za jeho chování. Obviňuje ho, že opakovaně lhal, když se vyjadřoval k informacím spojeným s angažováním odborníka na dotace Miroslava Elfmarka.

Rektor čelí nařčení, že Elfmark, který byl letos odsouzen za podvod, ovlivňoval jeho rozhodování. Konvalinka ale odmítá, že by měl Elfmark rozhodovací pravomoci.

Autor petice Stanislav Jeřábek kritizuje rektora za to, že svým vystupováním v posledních týdnech poškozuje pověst ČVUT. „Je mi líto, že to musím říct, ale ztratil jsem ve vás důvěru a stydím se za vás,“ řekl na rektorovu adresu.

Rektor shromáždění sledoval z protilehlého chodníku, kam přišlo několik desítek jeho příznivců. Uznal, že sepsat petici a uspořádat shromáždění je demokratickým právem studentů. „Proto jsem si také přišel vyslechnout důvody, které studenty vedly k tomu, aby petici sepsali. A připadají mi velmi slabé,“ řekl novinářům.

Předseda akademického senátu Fakulty informačních technologií ČVUT Stanislav Jeřábek hovoří k účastníkům protestního shromáždění proti rektorovi ČVUT
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Zástupcům obou stran následně nabídl, aby se bezprostředně po shromáždění sešli ke společné debatě. Jeřábek to ale odmítl s odůvodněním, že má povinnosti ve výuce. „Navíc jsem se ve vás tak moc zklamal, že vám ani tuto vstřícnost nevěřím,“ poznamenal. 

Po Konvalinkově rezignaci volaly i některé akademické senáty, například z Fakulty elektrotechnické a Fakulty informačních technologií. Naopak vedení Fakulty biomedicínského inženýrství mu v pondělí vyjádřilo podporu.

Konvalinka předpokládá, že se aktuálními spory bude znovu zabývat univerzitní akademický senát, který má další jednání naplánované na 30. listopadu. Další vývoj v kauze včetně petice by měl v pátek řešit akademický senát fakulty elektrotechnické. 

Uložit