Průzkum: V aféře kolem vyznamenání věří většina lidí Bradymu a Hermanovi

Letošní oslavy 28. října na Hradě poznamenal spor mezi kanceláří prezidenta a ministrem kultury ohledně údajného vyškrtnutí Jiřího Bradyho ze seznamu oceněných. V exkluzivním průzkumu pro Českou televizi 81 procent dotázaných řeklo, že kauzu zaznamenalo. Z toho ministru Hermanovi a Jiřímu Bradymu věří 51 procent, Kanceláři prezidenta republiky pak 18 procent respondentů. Zbývající třetina neví, komu důvěřovat.

Nepatrně převažuje i souhlas s osobnostmi, které se rozhodli ceremonie na Hradě nezúčastnit – 45 procent ku 41 procentům. Asi desetina respondentů nedokázala věc posoudit.

Souhlasíte s odmítnutím účasti na předávání státních vyznamenání?
Zdroj: ČT24

Kauza mírně změnila i pohled veřejnosti na hlavu státu. Zhruba u pětiny si prezident Miloš Zeman pohoršil. 74 procent oslovených a zároveň obeznámených s děním uvedlo, že jejich názor na prezidenta zůstává stejný.

Většina dotazovaných názor na prezidenta nezměnila
Zdroj: ČT24

Aféru odstartovalo tvrzení Daniela Hermana, podle kterého Miloš Zeman zrušil přislíbené vyznamenání Jiřímu Bradymu kvůli ministrově setkání s dalajlamou.

Prezident podle Hermana osobně požadoval zrušení schůzky, a dokonce tím podmínil udělení vyznamenání Hermanovu strýci. Hrad ovšem tvrdí, že Jiří Brady vyznamenání dostat už od začátku neměl.

Kauzu zaznamenalo 81 procent dotazovaných
Zdroj: ČT24

Události kolem vyznamenání jsou důvodem, proč na večerní ceremoniál nedorazí řada politiků a osobností.

Výzkum byl realizován agenturou Nielsen Admosphere metodou telefonického dotazování na vzorku 808 respondentů. Cílovou skupinou byli lidé starší 18 let. Výběrovými a vážícími kvótami byly pohlaví, věk, vzdělání, kraj a velikost místa bydliště. Terénní sběr dat proběhl v době od 26. října do 27. října 2016.