Hrad musí do tří dnů zaplatit 100 tisíc za otálení s omluvou. Nařídil mu to exekutor

Kancelář prezidenta republiky musí kvůli sporu o omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi zaplatit do tří dnů pokutu ve výši 100 tisíc korun. Hradu to uložil soudní exekutor. České televizi informaci sdělil advokát Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové František Vyskočil. Pokud Hrad nezaplatí, může mu exekutor pověřený Obvodním soudem pro Prahu 1 obstavit účet.

Návrh na exekuci podala na Kancelář prezidenta republiky Kaslová v říjnu. Chtěla se tak domoci omluvy za prezidentův výrok. Pravomocně to nařídil soud, prezidentská kancelář se ale ve stanoveném termínu neomluvila. 

„Stát by měl být prvním z těch, kdo budou pravomocné rozhodnutí soudu respektovat. Soudní exekutor v plném rozsahu přitakává k tomu, co opakovaně říkáme, že Česká republika v tomto případě jako stát fatálně selhává,“ řekl ČT Vyskočil.

Legislativci Kanceláře prezidenta republiky v tuto chvíli posuzují právní stav. Je dána určitá lhůta, takže do té doby musí dát k celé záležitosti nějaké stanovisko. Je to čerstvá záležitost, nechci nyní říkat žádná silná prohlášení.
Jiří Ovčáček
hradní mluvčí

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ČT uvedl, že rozhodnutí nyní posuzují legislativci kanceláře. Třídenní lhůta pro zaplacení pokuty začne plynout od úterka. Ředitel odboru legislativy a práva Václav Pelikán už dříve zpravodajskému webu Českého rozhlasu řekl, že pokud bude pokuta nařízena, prezidentova kancelář ji uhradí ze svého rozpočtu.

100 tisíc korun je nejvyšší možná sankce

Kaslová podala návrh na exekuci formou ukládání pokut. Soud by tak mohl pokutovat Hrad do té doby, než omluvu zveřejní. Vyskočil ale už dříve uvedl, že opakovaný návrh Kaslová podávat nebude, protože peníze z pokut opět putují zpět státu.

Sto tisíc je nejvyšší možná sankce, kterou mohl Hrad dostat. Podle Vyskočila exekutor v rozhodnutí uvedl, že vázanost státu právem a pravomocnými rozhodnutími jeho vlastních soudů je elementárním atributem právního státu: „Je tedy s podivem, že to stát v této věci nerespektuje a splnění uložené povinnosti je nutno vymáhat v exekučním řízení.“

Hrad měl Kaslové poslat omluvu za dehonestující výrok dopisem do 23. září, navíc ji měl po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Místo toho ale oznámil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu a návrh na odklad výkonu rozhodnutí.

Prezidentská kancelář tvrdí, že jí nevadí samotné odůvodnění rozsudku po věcné stránce, ale chce, aby Nejvyšší soud (NS) vyřešil otázku, kdo se má omlouvat za výroky prezidenta, na kterého se vztahuje indemnita, tedy téměř absolutní beztrestnost. Podle Hradu by přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob.  

Dne 27. ledna 2015 uvedl prezident České republiky, pan Ing. Miloš Zeman, v projevu předneseném u příležitosti sedmdesátého výročí osvobození Osvětimi tento výrok: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman.“

Dále na tiskové konferenci dne 4. února 2015 prezident České republiky pan Ing. Miloš Zeman uvedl: „Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno Hitler je přece gentleman.“

Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem Hitler je gentleman, případně článku pod názvem Hitler je přece gentleman. Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá.

Městský soud začátkem září rozhodl, že se Kancelář prezidenta republiky má Kaslové omluvit za výrok Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Prezident v lednu 2015 v projevu uvedl, že Peroutka napsal článek s názvem „Hitler je gentleman“, což se neprokázalo.

Za další výrok prezidenta ale soud po Hradu omluvu nepožadoval. Šlo o Zemanovo tvrzení, že měl Peroutka v souvislosti se situací v Československu po mnichovské dohodě napsat: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“ Podle soudu se dají jeho texty v tomto duchu interpretovat.

Kaslová s tím ale nesouhlasí a podala také dovolání k Nejvyššímu soudu. Peroutka podle ní prokazatelně nebyl autorem výše zmíněného citátu, a proto by se měl za tento výrok Hrad také omluvit.