Vojenskou zdravotní pojišťovnou otřásá sesazení ředitele. Němeček zvažuje nucenou správu

Správní rada Vojenské zdravotní pojišťovny odvolala v pátek ředitele Karla Šteina a sesadila i svoji předsedkyni Jitku Šebkovou. Na její místo zvolila dosavadní místopředsedkyni Lenku Poliakovou. Ministerstvo zdravotnictví považuje tyto personální změny za nezákonné a hrozí uvalením nucené správy.

Kvůli pochybám o zákonnosti svolání rady se jednání neúčastnili členové z ministerstva zdravotnictví. Pro odvolání hlasovali přítomní členové z resortů financí a obrany, které spravuje hnutí ANO.

Ministerstvo zdravotnictví situaci v pojišťovně označilo za alarmující a připravuje opatření proti případným škodám. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) zmínil jako možné krajní řešení uvalení nucené správy. VoZP má asi 700 tisíc pojištěnců.

Kdo smí odvolat ředitele?

Jednání správní rady svolala v pátek Lenka Poliaková, která v radě zastupuje ministerstvo financí. Podle ministerstva zdravotnictví jí k tomu ale chybělo oprávnění. Neplatnost pátečních kroků opírá také o to, že pro odvolání zřejmě hlasovali lidé, u kterých existují pochyby o oprávněnosti členství.

Z 15 členů správní rady se sešlo devět, především zástupců ministerstev financí, obrany a také armády. Pochybnosti o členství dvou z nich podle mluvčího VoZP Richarda Medka řeší soud. Jedná se o zástupce neziskové organizace Svaz vojáků z povolání Armády ČR, kteří byli do rady zvoleni zřejmě na základě ustanovení statutu pojišťovny, podle něhož může být členem orgánu člen odborové organizace. Svaz ale odborovou organizací není a navíc vojáci nesmějí být členy odborů.

Lidé z ministerstev ANO už dříve chtěli Šteina sesadit

O Šteinově konci v čele pojišťovny se spekuluje od loňského prosince. Policie ho loni obvinila z nehospodárného nakládání s penězi, stíhání se zřejmě týká více než 20 podezřelých zakázek. Štein nařčení popírá. Členové zvolení za resorty spravované hnutím ANO usilovali o jeho odvolání delší dobu. Proti byli zástupci ministerstva zdravotnictví.

Pětašedesátiletý Štein nynější rozhodnutí správní rady označil za nevymahatelné a trvá na tom, že je i nadále ředitelem. Rada mezitím pověřila řízením pojišťovny ekonomického náměstka Pavla Koláře. Novým místopředsedou správní rady byl zvolen brigádní generál Zoltán Bubeník.

Němeček uvedl, že pokud se obě křídla správní rady nedohodnou a pojišťovna nebude plnit závazky vůči poskytovatelům zdravotní péče, je ministerstvo připraveno uvalit na VoZP nucenou správu. Ta může trvat až rok a je velkým zásahem do činnosti pojišťovny. Stát v podstatě přebere kontrolu nad jejím chodem a všechna rozhodnutí orgánů podléhají schválení nuceného správce, který je zaměstnancem ministerstva zdravotnictví nebo financí. Pojištěnci v případě nucené správy mohou pojišťovnu opustit a přejít k jiné.

Němeček má dlouhodobě spory s ministrem financí a šéfem ANO Andrejem Babišem, který přes fond Hartenberg spoluvlastní síť klinik zaměřenou na asistovanou reprodukci a genetiku.

  • VoZP vznikla v prosinci 1992, necelý rok poté, co začal fungovat systém zdravotních pojišťoven. Od počátku se zaměřila zejména na vojáky v činné službě, včetně těch v základní vojenské službě, nebo na žáky vojenských škol, brzy se ale otevřela i pro další občany. V roce 1997 převzala Zdravotní pojišťovnu Crystal. 
  • Pojišťovna je jednou ze sedmi zdravotních pojišťoven v Česku, má zhruba 710 tisíc klientů, což ji řadí na páté místo podle počtu pojištěnců. Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna má 5,91 milionu klientů, nejmenší je pak se 140 tisíc klienty Zdravotní pojišťovna Škoda. Přibližně stejně pojištěnců jako VoZP má Oborová zdravotní pojišťovna.
  • Podle výroční zprávy hospodařila Vojenská zdravotní pojišťovna v roce 2014 s příjmy ve výši 15,4 miliardy korun, náklady na zdravotní služby dosáhly 14,4 miliardy korun. Čísla za loňský rok ještě nejsou k dispozici, pro ten letošní rok pak VoZP počítá s příjmy 16,1 miliardy korun a výdaji na léčení 15,5 miliardy korun.
  • Před čtyřmi lety, za úřadování ministra Leoše Hegera (TOP 09), se hovořilo o možném spojení Vojenské zdravotní pojišťovny se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra, z plánů ale nakonec sešlo.
  • O problémech ve fungování pojišťovny se psalo například už před třemi lety, kdy kontrola ministerstva zdravotnictví upozornila na pochybnosti při náboru nových pojištěnců VoZP. Pojišťovna tehdy ale jakékoli pochybení odmítla. O problémech s nábory VoZP psala média také v roce 2012, Všeobecná zdravotní pojišťovna tehdy dala trestní oznámení na VoZP kvůli nekalým praktikám, které VoZP údajně používala při náboru klientů.
  • Loni v prosinci Štein vysvětloval správní radě VoZP své obvinění z nehospodárného nakládání s penězi. Rada ale tehdy neshledala důvod k jeho odvolání. Šteinovo stíhání se týká více než dvacet podezřelých zakázek. Policie již loni v červnu hledala dokumenty k veřejným zakázkám, tehdy se spekulovalo, že shání důkazy k zakázce na nábor klientů, za niž pojišťovna vyplatila odměny 130 milionů korun. O Šteinově odvolání se hlasovalo i letos v červnu, i tehdy ale rada ředitele nechala ve funkci.