Nižší povinné ručení při nižším nájezdu? Zkusí to první pojišťovna

Nový výpočet povinného ručení, který zohlední počet ujetých kilometrů, zavádí v Česku první pojišťovna. Dosud všechny pojišťovny určovaly sazbu podle toho, jak často řidiči bourají, jejich věku, objemu motoru a stáří vozidla a dalších podobných kritérií bez ohledu na to, jak intenzivně pojištěný vůz do provozu zasahuje. Při výpočtu podle ujetých kilometrů bude Allianz vycházet z fotografií tachometru, resp. z kontroly na pobočce.

Alternativní způsob výpočtu povinného ručení se obejde bez přístroje, který by řidiči dostali do auta a mohli by mít obavu, že je jeho prostřednictvím pojišťovna sleduje. Ředitel pojišťovny Jakub Strnad je přesvědčen, že přitáhne zejména mnoho řidičů, kteří za rok ujedou méně než deset tisíc kilometrů.

„Jezdí málo, ale svým pojišťovnám platí, jako kdyby každý rok objeli půl Evropy. Nízká sazba povinného ručení v Allianz přitom předpokládá pouhé nahlášení stavu tachometru. Žádný čip, který by řidiče v jednom kuse sledoval, do auta nedostanou,“ uvedl. Dodal, že pojišťovna sazbu pojistného stanoví podle odhadu řidiče, kolik během následujícího období ujede, a pokud se netrefí, pojistné případně doplatí nebo naopak dostane zpět.

Podle Ivana Špirakuse z  makléřské společnosti Insia je krok Allianz „revoluční a celkem odvážný“. Upozornil, že stanovení pojistného podle nájezdu patrně zatím nezavedla ani žádná jiná pojišťovna v Evropě. „Sympatické je na produktu i to, že je postavený na důvěře ke klientovi,“ poznamenal.

Povinné ručení naposledy zdražilo loni. Ceny stouply v průměru o několik procent, změna však souvisela především s dosavadními výsledky řidičů. Ti, kteří nebourali, změnu prakticky nepocítili. V první polovině letošního roku se průměrná cena pojištění pohybovala okolo 2800 korun.

Povinné ručení poskytuje v tuzemsku 13 pojišťoven. Celkem má podle údajů České kanceláře pojistitelů sjednané pojištění odpovědnosti z provozu vozidla čili povinné ručení v Česku 7,5 milionu vozidel všech kategorií. Počet nepojištěných vozidel odhaduje kancelář na 120 až 130 tisíc.