Improve yourself! Studenti z Kadaně si sami napsali učebnici angličtiny

Události: Studenti autory učebnice (zdroj: ČT24)

Novou středoškolskou učebnici angličtiny se rozhodli napsat dva letošní maturanti z kadaňského gymnázia. Kniha s názvem Zlepši se sám (Improve yourself) má nahradit původní učebnici angličtiny, která studentům připadala nudná a zastaralá. Z publikací, které vytvořili sami studenti, se lze učit například i matematiku.

Autoři učebnice angličtiny spojili do jedné knihy pro všechny ročníky čtyřletého gymnázia veškerou  gramatiku, konverzaci a zejména reálie anglicky mluvících zemí. „Člověk se v učebnici setká se spoustou naprosto vymodelovaných nereálných situací, proto jsme se rozhodli přinést tu reálnou angličtinu,“ říká autor učebnice Jakub Jan Fiala.

„Žádná učebnice vás nepřipraví například na idiomy, což je v češtině třeba ,zabít dvě mouchy jednou ranou‘,“ dodává druhý z autorů Ondřej Kočan. Své dílo navíc studenti novátorsky propojili s internetem. Stačí načíst tzv. QR kódy a student si může pouštět výuková videa třeba v mobilu.

Jakuba s Ondřejem stála učebnice dva roky práce, skoro tři tisíce hodin volného času. „Didaktici se shodli, že kvalita učebnice je velmi dobrá,“ potvrzuje ředitel Gymnázia Kadaň Tomáš Oršulák. Ondřej s Jakubem se ale po maturitě chtějí pustit ještě do anglicky psané učebnice ekonomie.

Studentskou učebnici angličtiny nyní bude posuzovat ministerstvo školství. Její autoři totiž požádali o takzvanou schvalovací doložku, kterou doteď dostalo přes tisíc učebnic pro základní a necelé dvě stovky titulů pro střední školy.

Učebnice schválené MŠMT
Zdroj: ČT24

Učitelé ale mohou využít i učebnice bez doložky. „Vždy to musí být v souladu se školským vzdělávacím systémem, právním řádem a samozřejmě za souhlasu ředitele školy,“ potvrdila mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Studentské učebnice přitom uspět mohou. Tři roky starou „Matiku“ Marka Lišky už má přes šest tisíc středoškoláků. „Učebnici aktuálně používá až 25 středních škol v České republice, teď se snažíme napsat druhý díl, který bude nejen v Česku, ale dokonce i na Slovensku,“ popisuje plány Marek Liška.