Chovanec: Konvičkova akce zvyšuje riziko teroru v Česku, může povzbudit radikály na Blízkém východě

Chovanec pro ČT: Konvička mohl svou akcí povzbudit teroristy (zdroj: ČT24)

Konvičkovo zinscenované přepadení Prahy Islámským státem (IS) může teroristy urazit nebo vybudit. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který akci považuje za „zbytečnou a hloupou“. Chybu podle něj neudělali policisté, nýbrž zástupce magistrátu, jenž měl akci hned v první minutě zakázat.

Obrovská hodnota po roce 1989 je svoboda projevu. Kvůli Konvičkům si to nemůžeme nechat zničit. Lidé mají právo demonstrovat, ale tak, aby neohrožovali lidi kolem sebe.
Milan Chovanec

Zástupci Konvičkovy iniciativy si minulou neděli na Staroměstském náměstí v Praze hráli na teroristy z IS, mávali jeho vlajkou a stříleli do vzduchu. Zinscenované přepadení metropole vyvolalo paniku mezi kolemjdoucími lidmi – někteří se prchali schovat do blízké restaurace, jak ukázaly zveřejněné záběry. Nikdo ale nebyl zraněn.

„Myslím si, že to riziko terorismu zvyšuje, protože ta akce neunikla pozornosti médií. Šířila se přes internet. Nevím, co to udělá v hlavách teroristů v Sýrii nebo v Iráku, když si na ně někdo hraje v centru českého hlavního města a mává jejich praporem,“ konstatoval Chovanec.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nepočetná muslimská komunita v Česku je zatím klidná. „Doufám, že každý normální občan České republiky pochopí, že ten člověk (Konvička) se opravdu vymkl zdravému rozumu a že to nebude mít dopad na radikalizaci,“ podotkl ministr vnitra. Jeden muž sice na diskotéce křičel „Alláhu Akbar“, byl ale pod vlivem drog, sdělil Chovanec.

Stát nyní musí jasně definovat, co chce. A já nechci, aby tady lidé skákali v restauraci pod stůl a báli se v době, kdy se střílí v jiných městech. A střílí se ostrými.
Milan Chovanec

Policie původně organizátory podezírala ze šíření poplašné zprávy, v pondělí ale oznámila, že věc prošetřuje jako výtržnictví. Podle posledních informací OVM se ovšem znovu vrátila k verzi poplašná zpráva. Za to hrozí pachateli až pět let za mřížemi – v případě výtržnictví jsou to maximálně dva roky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Chovanec: Pravomoc rozpustit akci měl zástupce magistrátu

O zinscenované invazi informovala zahraniční média typu amerického listu The New York Times. „Přivolávat na sebe pozornost takovým způsobem není v zájmu státu. Je velká škoda, že akce nebyla zakázána okamžitě, jak začala,“ konstatoval Chovanec. Že může takové divadlo vyvolat paniku, muselo být podle něj zjevné, proto ji měli hned v první minutě zakázat zástupci magistrátu.

„Pokud je zástupce magistrátu na místě, rozpouští akci on, policie na to nemá pravomoc. A nezlobte se na mě, ale pokud v centru Prahy někdo střílí do vzduchu v takové mezinárodní situaci, tak je přeci zjevné, že to může takovou reakci povzbudit (paniku),“ zdůraznil ministr vnitra. Podle něj je velké štěstí, že kolem nešel někdo ozbrojený, jinak by mohlo dojít i na oběti.

Policie zasahuje až tehdy, když je vyzvána příslušníkem úřadu, který demonstraci nezakázal. Policie tak nemá první roli, pokud se opravdu nestřílí.
Pavel Blažek

„Úřady, které rozhodují o tom, jestli nějaká demonstrace bude, nebo nebude, zkoumají pouze ohlášení, nemohou to dopředu zakázat. Konvičkova akce ukázala, že je potřeba nejen štemplovat u stolu, ale organizátory si zvát a probírat s nimi, co udělají,“ podotkl exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který si myslí, že při plánované Konvičkově akci na 11. září se už úřady zachovají jinak.

„Doufám, že si magistrát pozve pořadatele a dodefinuje s nimi podmínky. To je základ. Kdyby byla Konvičkova akce ohrazena nějakou páskou, musely by tam být cedule v češtině, v angličtině, že se jedná – z mého pohledu – o trapné divadelní představení, tak panika nemusela být. A tyto podmínky je těmto lidem třeba klást, pokud budeme klást svobodu projevu nad hranici, která je ještě únosná,“ podotkl Chovanec, který před jejím posouváním varoval už v případě šibenic, jež rovněž vyrostly při demonstraci v centru Prahy.

Zákaz? Konvičkovi by se hodil, říká Blažek

Podle Blažka je třeba zdůraznit, že lidé jako Konvička potřebují zákaz demonstrace, aby měli téma. „Je tedy otázka, jestli v případě, že by se mu to zakázalo, by exhibice pro něj nebyla ještě větší. Nepochybně by se soudil. A soud by musel prokázat, že úřad to zakázal z adekvátních důvodů, ale když se akce ani nekonala, těžko se prokáže, co měli v plánu,“ vysvětlil Blažek.

Ve výsledku podle něj není úplně špatně, že se Konvičkova akce konala, jelikož „každý teď už ví, co je jeho hnutí zač“.