Zeman pod kritikou eurokomisaře: Oslabujete Evropu

Günther Oettinger proti Zemanovi (zdroj: ČT24)

Eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger kritizoval vyjádření prezidenta Miloše Zemana o běžencích. Ten ústy svého mluvčího v úterý odmítl přijímání migrantů podle kvót i smlouvy s Tureckem. Podle Oettingera tím ale haní Unii a oslabuje Evropu. Proti kvótám se vyslovil vicepremiér Andrej Babiš (ANO)

Česká vláda před časem oznámila, že přijme 80 migrantů z tureckých uprchlických táborů. Na základě kvót schválených loni v září proti vůli čtyř členských zemí včetně Česka by měla Praha přijmout celkem 2691 migrantů.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ale na úterní tiskové konferenci uvedl, že hlava státu nesouhlasí s jakýmkoli přijímáním uprchlíků, protože by tím země na svém území (s ohledem na útoky v Německu a Francii) vytvářela „podhoubí pro barbarské útoky“. O přijímání migrantů by měl podle Zemana rozhodnout parlament.

Oettinger: Zeman haní evropské zákonodárství

„Samozřejmě vím, že Česko z historického hlediska nemá v ústavě zakotveno tolik důvodů pro poskytnutí azylu jako my (Německo), ale uprchlické kvóty jsme přijali velkou většinou a jsou evropským právem,“ uvedl Oettinger v rozhovoru s německým rádiem ffn v reakci na Zemanovy výroky.

Výrok pana eurokomisaře není absolutně na místě, byla to právě Evropská komise a některé země Evropské unie, které způsobily současnou uprchlickou krizi svojí vítací kulturou.
Jiří Ovčáček
mluvčí prezidenta

Eurokomisař dodal, že kdo jako Zeman takovým způsobem haní evropské zákonodárství, oslabuje Evropu jako celek. Ovčáček ale v reakci uvedl, že nad veškerým evropským právem stojí právo občanů České republiky na bezpečí: „Právo na život a právo na ochranu před teroristickými útoky. To by si měl uvědomit i pan eurokomisař.“

Zeman pod kritikou eurokomisaře: Oslabujete Evropu (zdroj: ČT24)

„Skutečně si myslím, že se musíme sami sebe zahanbeně ptát, jestli nemůžeme 300 tisícům obklíčených Syřanů v Aleppu nabídnout víc,“ řekl dále v rozhovoru Oettinger. Lidé ve městě na severozápadě Sýrie, které je v obklíčení sil syrského prezidenta Bašára Asada, podle německého eurokomisaře hladoví a jsou na pokraji smrti. 

Babiš chce, aby se přijímáním migrantů zabývala sněmovna

Proti kvótám se z dovolené ve Francii vyslovil vicepremiér Andrej Babiš, který chce, aby přijímání migrantů do Česka na mimořádné schůzi projednala sněmovna. Kvóty nebudu respektovat i za cenu hrozících sankcí, uvedl Babiš na Twitteru. Babiš také uvedl, že je nutné reagovat na potřeby a obavy občanů a postarat se o jejich bezpečnost. ČR podle vicepremiéra nechce ani jediného uprchlíka, a to ani dočasně. „Přestal jsem věřit v úspěšnou integraci, v multikulturalismus,“ napsal Babiš.

Hamáček: Oettinger by se měl věnovat svému portfoliu

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) považuje komisařovu kritiku za nadbytečnou. Zahraniční politiku Česka vytváří vláda a ta své závazky nezpochybnila. „Spíše než hodnocení debaty v jednotlivých členských státech by se měl věnovat svému portfoliu v rámci Evropské komise,“ vzkázal Oettingerovi.

Za trochu přehnanou považují komisařovu reakci i čeští europoslanci. „Z mého pohledu je trochu nešťastné, že se evropský komisař, zvlášť německý, vměšuje takovýmto způsobem do vnitřních záležitostí České republiky,“ domnívá se Miroslav Poche (ČSSD).

Komisař by měl být takový profesionál, aby si uvědomil, že jeho partnerem pro zahraniční formování politiky české vlády musí být vždycky vláda… Myslím si, že v tomto případě tak říkajíc ujel.
Stanislav Polčák
europoslanec (TOP 09-S)

„Mnoho slov, která vyřkl prezident Zeman, škodí nejen Evropě, ale také České republice. Na to ale nepotřebujeme komisaře Oettingera, aby nám tohle říkal,“ dodal Petr Ježek (nestraník za ANO). 

Chovanec: Žádný běženec do konce roku

O problematičnosti přijímání běženců hovořil už minulý týden, bez ohledu na Zemana a Oettingera, také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Prvních deset migrantů z jižních zemí Evropské unie sice mělo Česko na podzim přijmout z Řecka, podle Chovance se tak ale nestane, protože je řecké úřady „nemůžou najít“.

Na české území v letošním roce pak nezavítá ani osmdesátka migrantů z Turecka, jejich bezpečnostní prověrka má trvat minimálně do konce roku. „Nelze předpokládat, že bychom v letošním roce kohokoliv přijímali,“ řekl.