Chovanec: Běžence z Turecka letos nepřijmeme, ty řecké zase Atény nemohou najít

Praha od Atén nepřebere deset migrantů, jak s tím počítají evropské přerozdělovací kvóty, protože je řecké úřady „nemůžou najít“. Prohlásil to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Na české území v letošním roce podle něj nezavítá ani osmdesátka migrantů z Turecka, jejich bezpečnostní prověrka má trvat minimálně do konce roku.

Podle unijních kvót by Česko mělo do konce roku 2017 přijmout 2691 lidí ze středomořských zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize. Necelou polovinu z nich se země zavázala přijmout dobrovolně, 1591 migrantů má v Česku najít provizorní zázemí podle kvót, které odhlasovali ministři vnitra evropské osmadvacítky proti vůli části členů.

Česká republika letos v únoru nabídla přesídlení dvaceti lidí z Řecka a deseti z Itálie. Po bezpečnostních prověrkách na konci letošního dubna dorazili čtyři syrští uprchlíci z Řecka.

Řečtí běženci se postrádají, turečtí procházejí kontrolou

Další tři rodiny v Řecku už prošly bezpečnostní prověrkou a měly se vypravit na cestu do Čech – podle ministra vnitra Milana Chovance z ní ale nakonec sešlo: „Česká republika v současné době nebude přijímat deset lidí z Řecka, protože je řecké úřady nemohou najít.“

Kromě toho má Česko převzít – na základě dohody Unie a Turecka – osmdesát Syřanů z tamních uprchlických táborů. Podle informací Lidových novin z tohoto týdne měli dorazit do konce října, i tento příjem blízkovýchodních běženců ale ministr Chovanec dementoval.

„Probíhá u nich velmi hluboký bezpečnostní scan a lze predikovat, že nebude dokončen dřív než na konci roku, takže nelze předpokládat, že bychom v letošním roce kohokoliv přijímali,“ uvedl.

Chovanec: Běžence z Řecka nepřijmeme, Řekové je nemohou najít (zdroj: ČT24)

Chovanec Západu: Před teroristy a psychopaty jsme varovali

V souvislosti s migrační krizí Česko rovněž hodlá v dohledné době posílit bezpečnostní síly na hranicích s Německem. Podle Chovance totiž od některých německých politiků zaznívají informace o tom, že budou vyhoštěny statisíce neúspěšných žadatelů o azyl – a vnitro předpokládá, že v případě takto masivního odchodu by mohli někteří z nich zamířit i na české území.

Větší ochrana hranic by měla začít už v půli srpna a představuje součást policejního plánu na ochranu měkkých cílů (před případným útokem). Ten sice měla původně policie začít rozpracovávat až na začátku příštího roku, po sérii útoků, ke kterým došlo v minulých dnech v Německu a ve Francii, se ale rozhodla svou činnost akcelerovat.

„Celou dobu jsme říkali, že v proudu migrantů mohou být psychopati, blázni, pedofilové a teroristi – že jich je třeba zlomek, ale že tady bezesporu jsou a že je velmi nezodpovědné nevědět, kdo přichází,“ poznamenal v této souvislosti ministr vnitra.

Česko zároveň pokračuje ve spolupráci se středoevropskými a balkánskými státy na ochraně tzv. balkánské migrační trasy a jihovýchodní hranice schengenského prostoru. Po žádostech Skopje a Budapešti vyšle do Makedonie a Maďarska čtyřicet a padesát policistů. Na řecko-makedonskou hranici mají zástupci českých bezpečnostních složek odjet už začátkem srpna, na hranici mezi Maďarskem a Srbskem pak zřejmě na konci prázdnin.