Česko převezme osmdesát syrských běženců z Turecka, tajné služby už prověřují složky

Události: Česká pomoc pro syrské uprchlíky (zdroj: ČT24)

Česko přijme v rámci dohody mezi EU a Tureckem o výměně uprchlíků osmdesát Syřanů z tureckých uprchlických táborů. Informují o tom Lidové noviny (LN). Podle vládní zprávy by měli dorazit do konce října. Tajné služby nyní prověřují složky zájemců.

Sobotkova vláda minulý rok slíbila, že Česko dobrovolně přijme celkem 400 uprchlíků přímo z táborů mimo EU. Před dvěma týdny dorazily od Vysokého komisariátu OSN složky migrantů, kteří mají o přesídlení zájem.

„Postupujeme důsledně, především v souvislosti s důkladnými bezpečnostními prověrkami všech osob, jejichž přesídlení je zvažováno,“ sdělila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Iráčané prchají před Islámským státem
Zdroj: Reuters/Stringer

Syřané projdou před odjezdem z Turecka rychlokurzem českých reálií, po příjezdu je čeká azylový tábor. Charita ČR, která pro ministerstvo jako smluvní partner zajišťuje integraci cizinců, zatím nemá informaci o počtu migrantů ani době jejich příjezdu.

„Postupujeme ale u všech stejně. Pokud projeví zájem o státní integrační program, hledáme pro ně podle individuálního plánu bydlení, pomáháme s jazykovými kurzy a nalezením práce. Spolupracujeme při tom s neziskovými organizacemi i obcemi,“ řekl deníku generální sekretář charity Jakub Líčka.

Některé uprchlické rodiny v tuzemsku spokojeně žijí, z nedávno přesídlených Iráčanů ale víc než polovina z Česka odešla: 25 jich požádalo o azyl v Německu, 24 pak odletělo zpátky do Iráku. To jen posílilo argument české vlády, která odmítá povinné kvóty na přerozdělování migrantů s tím, že řada těchto lidí do Česka nechce.

Uprchlický tábor
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris

Březnová dohoda EU s Tureckem znamená, že za každého vráceného nelegálního migranta z řeckých ostrovů zpět do Turecka přijmou země EU jednoho uprchlíka z táborů v Turecku. Zatím bylo tímto způsobem přemístěno 802 uprchlíků.

Unie chce pomocí dohody s Turky snížit počty běženců přicházejících na starý kontinent, což se do jisté míry i díky uzavření balkánské trasy daří, uprchlíci i lidskoprávní organizace ale mimo jiné varují, že Turecko není pro utečence bezpečná země. Více z nich navíc volí ještě riskantnější cestu – přes Středozemní moře do Itálie.

Ankara zatím o bezvízový styk bojuje marně

Brusel v rámci dohody slíbil Turecku bezvízový styk, země ale musí splnit 72 podmínek, což se dle Unie dosud nestalo – nelíbí se jí kupříkladu protiteroristické zákony.

Turci pravidelně EU varují, že dohoda přestane platit, pokud se nebudou moci začít volně pohybovat v schengenském prostoru bez hraničních kontrol. Mezitím ale došlo v zemi k pokusu o vojenský převrat a prezident zavedl výjimečný stav, což situaci ještě zkomplikovalo.

EU také finančně pomáhá Ankaře se zajišťováním uprchlíků na tureckém území. Loni v listopadu jí slíbila tři miliardy eur (81 miliard korun), po jejich vyčerpání EU poskytne Turkům do roku 2018 další tři miliardy eur.