Iráčtí křesťané odletěli domů, Česko prověřuje nové běžence z Řecka

Uprchlíci v Česku (zdroj: ČT24)

Šestnáct iráckých běženců, kteří stáhli českou žádost o azyl, aby se bez úspěchu pokusili dostat do Německa, opustili republiku a vrací se do Iráku. Náklady na jejich návrat vnitro vyčíslilo na zhruba 100 tisíc korun. Česko současně prověřuje sedm migrantů na řeckém území, jež by mohlo přijmout v rámci unijních jednorázových kvót. Informoval o tom ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Osmadevadesát iráckých křesťanů do Česka přivezl Nadační fond Generace 21. Jako první zemi opustila pětadvacítka lidí z Okrouhlíku u Jihlavy, která tajně odjela do Německa. Tamní úřady chtějí dvacet z nich vrátit, v současnosti běží správní lhůta, a pokud k předání dojde, mělo by to být podle vnitra do konce měsíce. Zbylá pětičlenná rodina se vracet nebude, protože otec už v Německu dostal azyl.

Dalších osm Iráčanů usídlených v Brně zemi opustilo před čtrnácti dny, nejstarším členům skupiny se stýskalo a vrátili se do vlasti.

Odlet v klidu, Generace 21 bude jednat o úhradě nákladů

Nyní z Česka odjelo zbylých šestnáct brněnských Iráčanů. Ti minulý týden stornovali svou žádost o azyl a pokusili se – v rozporu s legislativou – dostat do Německa. Poté znovu požádali o český azyl a byli převezeni do zařízení v Zastávce u Brna, následně se vyslovili pro návrat do Iráku. 

„Všichni ve čtvrtek odpoledne nastoupili do letadla, vše proběhlo v klidu,“ popsal odlet Iráčanů mluvčí Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra Kiril Christov, který skupinu doprovázel až k letadlu. Do Iráku se uprchlíci vrací běžnou linkou přes turecký Istanbul. „Náklady zatím hradí český stát, budeme jednat s Generací 21, jestli je jsou schopni uhradit,“ informoval ministr Chovanec. „Chybějící dohoda nebrání tomu, abychom splnili požadavky lidí, že se chtějí rychle vrátit do vlasti.“

Ředitel nadačního fondu Jan Talafant uvedl, že o uhrazení cesty by měla jednat správní rada fondu. Pokud ho schválí, Generace 21 případnou fakturu vyrovná.

V Česku zůstává 40 uprchlíků, kteří pobývají v Praze a Soběšovicích na Frýdecko-Místecku. Generace 21 se o ně chce dál starat minimálně po celý první rok jejich pobytu.

Sedm běženců pod Olympem – a pod lupou

V Česku by se navíc mohlo objevit sedm běženců, kteří se nyní nacházejí v Řecku, ministerstvo vnitra je nyní prověřuje. „Uvidíme, jak prověrka dopadne. Chceme vědět, koho si sem pouštíme,“ řekl Chovanec s tím, že o migrantech české úřady nedostávají dostatečné informace.

Běženci z Řecka by do Česka měli přibýt na základě unijních dohod. Praha se loni dobrovolně přihlásila k tomu, že na své území v příštích letech přemístí 1100 migrantů z Itálie a Řecka a dalších 400 přímo z okolí Sýrie. Povinnost přijmout dalších 1691 uprchlíků z dvojice jihoevropských zemí Česku stanovilo rozhodnutí evropských ministrů vnitra ze září 2015. Praha podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) počítá s tím, že část kvót naplní i příjmem syrských uprchlíků z Turecka, který vyplývá z dohody mezi EU a Ankarou.

Kromě současné řecké sedmy bylo ve hře už i přesídlení migrantů z Itálie, Česko ale všechny žadatele zatím odmítlo. Z Turecka konkrétní požadavek dosud nepřišel, v případě budoucího prověřování vidí ministr vnitra problém. Podle navrženého mechanismu bude mít turecká strana týden na to, aby připravila materiály o uprchlících. Česko má mít posléze také týden, aby se rozhodlo, jestli je přijme, či nikoliv. Taková doba ale podle Chovance není dostatečná pro hluboké bezpečnostní prověření.