Sikorski: Úspěch eurozóny je naším i českým životním zájmem

Praha – Stejně jako pro Polsko je i pro Českou republiku nejvýhodnější příklon k zemím eurozóny, a to i za cenu hlubší integrace. Na dnešní návštěvě české metropole prezentoval tuto myšlenku polský ministr zahraničních věcí Radoslaw Sikorski, a nepřímo tak odmítl spíše chladný vztah k evropskému společenství, který zastávají představitelé vlády i prezident republiky Václav Klaus.

Sikorski platí za výrazného a vlivného stoupence evropského federalismu; na podzim pronesl v Berlíně významný projev, v němž Německo označil za ústředního hybatele Evropské unie a nezbytného aktéra v cestě z hospodářské krize. Pod kuratelou jeho a premiéra Donalda Tuska Polsko rovněž umocnilo své probruselské postoje a ze států sedmadvacítky, které stojí mimo eurozónu, patří mezi nejaktivnější země v otázce řešení evropské krize.

Varšava tak aktivně podporovala i možnost zvýšit Unii pravomoci a umožnit jí dohlížet na národní rozpočty. Tzv. pakt stability odmítla pouze Velká Británie a Česká republika. Sikorski při dnešní návštěvě Prahy neoznačil tento krok právě za šťastný.

„Británie má jinou historii, jinou geografickou polohu a jiné ekonomické zájmy než my v centrální Evropě. Opakování myšlenek evropských euroskeptiků je něčím, co je zbytečné. My jsme přeci schopni vytvářet vlastní koncepce,“ uvedl šéf polské diplomacie v Interview ČT24. „Každá země si samozřejmě vybere to, co uzná za vhodné, ale naším hlavním partnerem, a zdá se mi, že i České republiky, je eurozóna, a proto je její úspěch naším životním zájmem.“

Sikorski: Zůstanete ostrov, až budeme mít euro my i Budapešť?

Podle Sikorského hodlá Polsko vstoupit do eurozóny ve chvíli, kdy unie překoná současnou krizi. Ministr zároveň konstatoval, že se v tu chvíli možná změní i negativní hodnocení evropské měny v České republice, pro kterou by nebylo výhodné zůstávat „ostrovem“ mezi zeměmi platícími eurem. „Až se situace v eurozóně zlepší, ovlivní to i politiku u vás. Slovensko už v euru je, Německo, váš největší obchodní partner, je v eurozóně, když přistoupí Polsko a případně Maďarsko, budete pak ostrovem?“ poznamenal na setkání s politology a novináři.

Sikorski nicméně připustil, že ČR svým odmítavějším postojem k euru předvídala některé jeho dnešní problémy. I v Polsku by podle něj nyní bylo pro politiky složitější přesvědčit občany, že má země euro přijmout.

Schwarzenberg: Češi nejsou o nic kritičtější než ostatní

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) konstatoval, že uvnitř české vlády existují různé pohledy na evropskou budoucnost ČR. Je ale prý přesvědčen, že čeští občané nejsou více protievropští než jejich sousedé z okolních zemí. ČR podle něj nakonec najde realistickou shodu na svém vztahu k unii.

Česká vláda nadále počítá s přistoupením k euru, které občané schválili v referendu o vstupu do Evropské unie. ČR ale nemá termín přijetí eura stanoven. Podle ODS premiéra Petra Nečase by o případném přijetí eura měli rozhodnout občané. Prezident Václav Klaus i někteří představitelé ODS se přitom otevřeně staví proti přijetí eura a označují ho za významnou část ekonomických problémů v EU. Schwarzenbergova TOP 09 naopak zastává proevropštější postoje a zdůrazňuje, že o přijetí eura už občané rozhodli při vstupu do unie.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)