Na šéfa nové policejní centrály se hlásí pouze Mazánek

Do čela nové Národní centrály proti organizovanému zločinu se přihlásil pouze ředitel celostátní kriminální policie Michal Mazánek. Na svém webu to uvedl týdeník Respekt. Centrála vznikne 1. srpna jako výsledek kontroverzní reorganizace policie.

Policejní prezidium vyhlásilo na výběr šéfa nové centrály nabídkové řízení, do kterého se mohou přihlásit zejména stávající ředitelé útvarů s celorepublikovou působností, ale také například krajští ředitelé.

Mezi další požadavky patří například určitý stupeň bezpečnostní prověrky nebo příslušnost k desáté tarifní třídě. Podle Respektu tato kritéria splňovalo asi sedmdesát policistů.

Robert Šlachta
Zdroj: ČT24

O Mazánkovi se v médiích spekulovalo již před měsícem jako o muži, kterého si policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube vybrali k dovršení policejní reorganizace.

„Když se přihlásí jenom jeden člověk, většinou je to proto, že už na danou pozici byl vybrán někdo jiný. Jméno Mazánka bylo známé již před měsícem,“ uvedl redaktor týdeníku Respekt Jaroslav Spurný.

Spurný: Jeden přihlášený značí, že bylo dopředu vybráno (zdroj: ČT24)

„Připomíná mi to situaci, kdy se do soutěže o open card přihlásil jenom Hages. Znamená to pokračování manipulativního vývoje, který nemá alternativy a není transparentní,“ komentoval informace poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL). „Že se v celé policii našel jenom jeden člověk mě trochu překvapuje,“ souhlasí s ním poslanec Daniel Korte (TOP 09). „Je to celé komedie,“ reagoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu bude mít tři náměstky – pro výkon, pro podporu výkonu a pro logistiku. Společně budou spravovat čtyři sekce. Mezi ty patří sekce korupce a závažné trestné hospodářské činnosti, sekce terorismu a extremismu, sekce organizovaného zločinu a sekce kybernetické kriminality.

Tomáš Tuhý
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Reorganizace policie vyvolala v minulých týdnech ostrý spor mezi ČSSD a hnutím ANO. Poslanci kvůli ní také vytvořili sněmovní vyšetřovací komisi. Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta na protest proti reorganizaci rezignoval.