Babiš: Jasně, ať Bezpečnostní rada státu probere policejní reformu. Ale bez nás

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolá na úterý kvůli sporům o reorganizaci policie Bezpečnostní radu státu. O požadavku vedení policie jednal v pátek večer s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Bezpečnostní rada se ale možná sejde bez zástupců ANO. „Jasně, ať to proberou, ale bez nás,“ uvedl před jejím svoláním na twitterovém účtu předseda hnutí Andrej Babiš.

Ke svolání rady vyzvalo v pátek přímo vedení policie. Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra na schůzi seznámí členy rady s chystanými změnami ve struktuře policie. Chovanec ještě před svoláním rady poznamenal, že „nějaká forma debaty na toto téma by asi stála za to“.

Schůzka ale možná proběhne bez účasti hnutí ANO. „Bezpečnostní radu jsme měli ke korupci ČSSD na poště, teď ji máme mít k likvidaci Šlachty. Jasně, ať to proberou. Ale bez nás,“ uvedl v reakci na požadavek policie na Twitteru Babiš. ANO požaduje dohodovací řízení podle koaliční smlouvy. To Sobotka svolal na příští středu.

Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem kabinetu pro koordinaci bezpečnosti země a pro přípravu návrhů opatření k zajišťování její bezpečnosti. Členy jsou premiér, místopředsedové vlády Babiš a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a dalších osm ministrů, například vnitra, obrany, zdravotnictví nebo zahraničních věcí. 

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Šlachta kvůli chystaným změnám rezignoval. Jeho útvar se má podle plánu policie od července sloučit s protikorupčním útvarem. 

Sobotka: Útoky ANO působí jako součást volební kampaně

Hnutí ANO požaduje zrušení plánovaných změn v elitních policejních útvarech. Podle Babiše nejsou připravené. Doufá ale, že kvůli sporu nepadne vláda, není to něco, co by si prý přál.

Chovanec hysterii, kterou kolem reorganizace Babiš vyvolává, nerozumí. Po večerním jednání s ministrem vnitra šéfa ANO znovu kritizoval i Sobotka. Politické aktivity hnutí podle něj poškozují nejen policii, ale i fungovaní vládní koalice.

„Hysterie, která kolem toho byla v uplynulých hodinách vyvolána, se zcela míjí s realitou těchto organizačních změn. Útoky ANO na nezávislost policie pokládám za neadekvátní a zcela účelové, působí to na mne jako součást předem připravené volební kampaně ANO,“ napsal v SMS zprávě.

Olomoučtí žalobci ovšem mezitím chtějí prověřit, zda za chystanou reformou není tři roky starý plán na odstranění ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty.