Olomoučtí žalobci prověřují plány na policejní reorganizaci

Olomoučtí žalobci prověřují plány na policejní reorganizaci (zdroj: ČT24)

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci začalo prověřovat, zda za chystanou reorganizací policie není tři roky starý plán na odstranění ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Podle náměstka olomouckého vrchního žalobce Pavla Komára získali žalobci informace ve dvou případech, kterými se zabývají. Příští týden si pozvou lidi z policejního prezidia k podání vysvětlení. „Za odvoláním pana Šlachty může být snaha některých osob získat citlivá data z probíhajících kauz,“ řekl Komár. „Podání vysvětlení je naplánováno a bude provedeno,“ potvrdil vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan.

„Nejzávažnější je skutečnost, že ze dvou našich trestních věcí vyplývá podezření, že už zhruba tři roky zpátky bylo plánováno sloučení ÚOOZ s jiným útvarem policie s celorepublikovou působností. Cílem bylo elegantně se zbavit plukovníka Šlachty,“ řekl náměstek olomouckého vrchního žalobce. „Nemůže nastat situace, že by se reorganizace živých kauz nedotkla,“ potvrdil Ivo Ištvan.

Šéf protimafiánského útvaru Šlachta v pátek rezignoval a v červnu u policie skončí. 

„Z jiné trestní věci vyplývají poznatky, které by mohly dokreslovat motiv, proč by měl být plukovník Šlachta odstraněn, a to enormní snahou konkrétních osob o získání živých citlivých dat z probíhajících trestních kauz. Z tohoto důvodu jsme se informacemi začali zabývat,“ dodal Komár, který zároveň potvrdil, že vrchní státní zástupce požádal pana policejního prezidenta o podání vysvětlení.

Ištvan: Reorganizace se určitě dotkne i živých kauz (zdroj: ČT24)

Podle Komára se objevuje i podezření, že důvodem plánů na odstavení Šlachty je snaha dosáhnout na informace ze živých kauz. Také Unie státních zástupců vyjádřila pochybnosti o reorganizaci policie právě kvůli obavám z dopadů na aktuální kauzy.

Podle žalobce Petra Šeredy se díky Šlachtově přístupu daří řešit závažné kauzy, které míří do vysokých pater politiky a bezpečnostních složek. Kvůli chystané reorganizaci policejních útvarů přijali žalobci podle Šeredy opatření u dvou kauz, které považují za vysoce závažné. Jejich spisy by měly být převezeny na vrchní státní zastupitelství a zůstat zde minimálně do doby, než se vyjasní, jak bude nový útvar fungovat.

Důvodem je snaha eliminovat možný únik z kauz. „Osobně jsem přesvědčen, že plánovaná reorganizace bude mít negativní dopad na konkrétní kauzy, které jsou dozorovány Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci i v Praze, neboť jde o kauzy v běhu,“ dodal Šereda. Podle informací dnešního Práva si žalobci stáhnou spisy a důkazy ke kauze někdejší šéfky kabinetu Jany Nagyové (nyní Nečasové) a kauze Vidkun o údajné korupci v Olomouci.

„Musím říci, že každá reorganizace se dotkne živých trestních věcí,“ uvedla vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, pro níž je zásadní vědět, kdo je jejím partnerem a jak bude policejní prezidium bránit úniku informací v takto velkém útvaru.

Chovanec tvrdí, že žalobci tlačili na špičky policie

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) kontroval, že dostal od policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho informace o telefonátech z olomouckého státního zastupitelství.

Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodování obou generálů ve věci připravované reorganizace policie. Žalobci jeho vyjádření odmítají.

Události: Státní zástupci proti reorganizaci policie (zdroj: ČT24)

„Předmětem těchto telefonátů byly nepříliš konkretizované náznaky ohledně reorganizace celorepublikových útvarů a možné kriminalizace zodpovědných osob. Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodování obou generálů ve věci připravované reorganizace,“ uvedl Chovanec.

Ministr o záznamech informoval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „Pokud by mělo jít o účelové chování státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce, pak jde o naprosto skandální záležitost,“ dodal Chovanec.

Šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan obavy ministra označil za Liché. S Tuhým a Laubem si domlouvali termín podání vysvětlení. Nejvyšší státní zástupce se nechce ke krokům svých kolegů vyjadřovat, protože spadají do jejich kompetencí.

Unie státních zástupců se diví, že s ní postup nikdo nekonzultoval

Unie státních zástupců nezpochybňuje, že organizační změny v policejních strukturách jsou jednoznačně v gesci policejního prezidenta a ministra vnitra, uvedla. „Nemůžeme však odhlédnout od toho, že takové zásadní změny se dotýkají úzké spolupráce se státním zastupitelstvím, které by proto mělo mít možnost seznámit se s argumenty a vyjádřit se k nim,“ píše se ve stanovisku.

Nynější přístup je podle unie překvapivý, protože k diskusi o přínosnosti vytvoření národního kriminálního úřadu v Česku byli žalobci v minulých letech přizváni a měli možnost se k nim vyjádřit.

Obhájci píšou Sobotkovi, kritizují žalobce a Pelikána

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ministr spravedlnosti Robert Pelikán udělali z reorganizace policie politický problém. Jde jen o organizační změny, píše Unie obhájců ČR premiérovi.

„Za strany obhajoby vnímáme oznámené změny za ryze organizační, plně v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra, kdy uvedení jsou k provedení změn plně oprávněni a nesou také za tyto plnou odpovědnost,“ píšou advokáti Sobotkovi.