Reorganizaci se mnou měli probrat. Byl jsem postaven před hotovou věc, říká Šlachta

Vedení policie za chystanými změnami stojí. Policejní prezident Tomáš Tuhý na tiskové konferenci odmítl pokusy o kriminalizaci reorganizace útvaru a požádal, aby se situací zabývala Bezpečnostní rada státu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mu vyhověl a svolal ji na úterý. Na post ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) mezi tím rezignoval Robert Šlachta. Od policie odejde na konci měsíce. Žalobci i ANO mají obavy z ohrožení probíhajících kauz.

Policejní prezidium trvá na tom, že reorganizace byla připravena profesionálně a nezávisle. Odmítlo, že účelem bylo kohokoliv odstranit z funkce. Tuhý se tím ohradil proti postupu žalobců z Olomouce, kteří prověřují, zda za reformou není tři roky starý plán na Šlachtovo odstranění. „To, že někdo se změnami nesouhlasí a odmítá být dále policistou, je jeho osobní rozhodnutí,“ dodal Tuhý.

„Tuto situaci nemůžeme vnímat jinak než jako pokus jednoho orgánu výkonné moci účelově ovlivnit nezávislé rozhodování jiného orgánu státní moci,“ řekl dále policejní prezident. Situaci považuje za natolik vážnou, že policie požádala o „projednání této podivné sekvence událostí na Bezpečnostní radě státu“. Sobotka ji po jednání s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) svolal na úterý. 

 Do projednání na bezpečnostní radě odmítlo vedení policejního prezidia situaci dál komentovat. Tuhý odpověděl pouze na otázku České televize, zda neuvažuje o rezignaci: „V žádném případě.“

On-line přenos
Šéf protimafiánského útvaru Šlachta končí
22:43

V tento moment online přenos končí. Událostem ohledně policejní reorganizace se však budeme nadále věnovat. 

22:40

Chovanec, který musí spuštění reorganizace schválit, bude o vývoji v pondělí jednat s Tuhým i s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident se prý nechce vměšovat do hádek mezi Sobotkou a Babišem. 

22:19

Šlachta upozorňuje, že jeho rozhodnutí odejít bylo svobodné a mělo návaznost pouze na tuto kauzu policejní reformy. 

Policejní prezidium počítá s tím, že 1. července začne transformace špičkových policejních útvarů tak, aby do roku 2020 vznikla národní centrála boje proti organizovanému zločinu. Pod tou bude fungovat pět speciálních oddělení: pro organizovaný zločin, terorismus, kyber-kriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci.

Kontroverze budí plán pojmout pod centralizovanou střechu i dva současné elitní policejní útvary – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), které v minulosti řešily nejsložitější případy v republice. První zmíněný stál za razií, jež vedla k pádu vlády Petra Nečase, druhý dostal před soud někdejšího hejtmana Davida Ratha.

Šlachta: Nedovedu si představit svůj život

Dosavadní šéf ÚOOZ Robert Šlachta s policejní přestavbou nesouhlasí, už po čtvrteční schůzce s policejním prezidentem Tomášem Tuhým avizoval, že odejde ze služby. Jasno bylo v pátek dopoledne.

„Podal jsem žádost o uvolnění ze služebního poměru, pan náměstek Laube ji přijal a během patnácti minut byl vyhotoven rozkaz o mém propuštění ze služebního poměru, takže po dohodě k 30. 6. 2016 končím ve funkci ředitele,“ řekl pro Českou televizi Šlachta s tím, že důvěru ve vedení policie nyní jako řadový občan nemá.

Policejní ředitel Tuhý se nechal slyšet, že práci bývalého šéfa ÚOOZ věří a v reorganizaci s ním počítal. Robert Šlachta odmítá, že by s ním o reformě prezident hovořil. Dle jeho slov získal neoficiální informace o chystané reorganizaci zhruba tři týdny nazpět od někoho jiného. Žádné další sezení s Tuhým prý neproběhlo.

Kdyby mu policejní prezident věřil tak, jak říká, byl by do přípravy reorganizace přibrán a nebyl by postaven před hotovou věc, namítá Šlachta. „Nechápu, že takto závažná věc se mnou nebyla konzultována, abych se na ní nějak podílel,“ dodal.

Co bude dělat dál, zatím neví. „Nedovedu si představit svůj život. Myslel jsem, že policistou budu do konce života.“ Zároveň ale přiznává, že rezignace bylo jeho čistě osobní rozhodnutí. Vstup do politiky zatím neplánuje. 

Šlachta: Za 15 minut byl hotov rozkaz o mém propuštění (zdroj: ČT24)

Šéf protikorupční policie Jaroslav Vild záměr vedení policie respektuje. Reforma ale podle něj nebude jednoduchá. Odmítl také kritiku svého útvaru. Protikorupční policie čelí kritice zejména z řad žalobců. Její vysoce postavený důstojník byl před měsícem obviněn kvůli vynášení informací.

„Jsme svědky situace, kdy je náš útvar označován za špatný, nevýkonný a z kterého unikají informace. Neobjektivní hodnocení útvaru a následné srovnávání s jinými útvary je možná mediálně zajímavé, ale účelové a nepravdivé,“ tvrdí Vild. Podle něj to zbytečně vyvolává emoce a vytváří příkopy mezi policisty.

Upozornil na to, že ve známých případech souvisejících s úniky informací z útvaru, nebyl dosud nikdo z policistů pravomocně odsouzen. Připomněl také, že za poslední tři roky bylo pravomocně ukončeno 146 případů a soudy potrestaly 328 lidí. Zmínil například Marka Dalíka nebo soudce Josefa Knotka.

Žalobci si volají Tuhého, lidovci navrhují jednání bezpečnostní rady

Špičky tuzemské prokuratury přitom varovaly před možnými negativními dopady na šetřené případy a pozastavovaly se nad kvapností chystané změny. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dopisem apeloval na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), Unie státních zástupců vyjádřila nad avizovanou reorganizací hluboké pochybnosti.

Olomoučtí žalobci se navíc začali zabývat tím, zda reformou není tři roky starý plán na Šlachtovo odstranění a od Tuhého chtějí podat vysvětlení. V obavě před únikem informací a nezákonnými zásahy do případů si také žalobci stahují spisy a důkazy k případům Nagyová a Vidkun.

Kritické jsou ke změnám i policejní odbory. „Vnímám to jako velmi nestandardní, nevěděli jsme prakticky nic,“ prohlásil Zdeněk Drexler z Unie bezpečnostních složek. „K 1. červenci už mají být policisté převedeni do nové struktury, aniž bychom měli možnost se vyjádřit. S takto rychlým krokem nesouhlasíme.“

Předseda policejních odborů Milan Štěpánek je ale smířlivější. Současné vedení policie je podle něj ve funkci teprve dva roky. Nepovažuje proto za logické spojovat s nimi údajně tři roky starý plán na Šlachtovo odstranění.

Pokračuje ale i politický spor. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) už ve středu pohrozil rezignací a ANO vyvolalo dohadovací řízení – podle Andreje Babiše čelí koalice nejvážnější krizi od svého vzniku. Babiš nicméně doufá, že kvůli sporu nepadne vláda. Hnutí žádá zrušení zamýšlené restrukturalizace policie. Není prý připravená. Rozhodnutí o reorganizaci považuje za politické rozhodnutí ministra vnitra a odmítá za něj nést odpovědnost. 

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se policejních změn naopak zastává. ANO obvinil z politizace záležitosti, která je v kompetenci policejního prezidenta, a nikoliv politiků. Obdobně mluví i předseda vlády Sobotka. Lidovci navrhují případ řešit v koaliční radě, dohadovací řízení za nutné nepovažují. Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka ANO hledá záminku, jak zdůvodnit případný odchod z koalice.

Chovancova analýza: Přestavba nebude mít negativní dopady

Svůj podpis, který má policejní přestavbu odsouhlasit, chtěl Chovanec připojit teprve až bude držet analýzu chystaných změn. Nyní mu v podpisu podle všeho nic nebrání, protože podle zjištění Radiožurnálu analýza uvádí, že restrukturalizace nebude mít na probíhající vyšetřování negativní dopady.

V pětistránkovém dokumentu k rukám ministra prý stojí, že během žádné z předchozích reorganizací nedošlo k situaci, kdy by detektivové o své případy přišli. Argumentem pro přestavbu struktury má být i to, že pánem vyšetřování je státní zástupce, který dává pokyny policii, a proto nehrozí, že by měla přestavba dopad na živé kauzy.

To ale záhy zpochybnil ministr spravedlnosti Pelikán. „Vzniklý útvar (centrála) by vyšetřoval nejméně ve dvou případech sám sebe, což je zřejmé, že dělat nemůže. Již z těchto dvou veřejně známých případů vidíme, že to je lež,“ komentoval pro ČT závěry Chovancovy analýzy - a Babiš se jim vysmál: „Analýza reformy policie má plných pět stran. Kluci to asi psali celou noc.“

Sám Chovanec se k výsledkům rozboru zatím vyjadřovat nechtěl, je na jednání ministrů vnitra zemí EU v Lucemburku a sporům o policii se hodlá věnovat až po návratu.