Koalice vře kvůli změnám v policii

Vedení policie oznámilo, že chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by měly nově spadat dva elitní policejní útvary - proti organizovanému zločinu a protikorupční policie. Na plán ostře reagovalo ANO, které vyvolalo koaliční dohodovací řízení. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta ve čtvrtek podal žádost o odchod do civilu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že změny v policii jsou v kompetenci jejího prezidenta a ministra vnitra. Požadavku hnutí ANO prý nerozumí.

ANO poukázalo na to, že změny kritizují i státní zástupci, mají strach z úniku informací a tím i ztráty důkazů. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) pak upozornil, že ještě v květnové koncepci rozvoje policie se o slučování nepíše. „Jde o ve spěchu a bez jasných důvodů připravený pokus o zničení ÚOOZ pod rouškou reorganizace. Je na čase, aby nám někdo řekl proč,“ dodal.

Pokud se reorganizace policie dotkne živých kauz, bude se podle ministra vnitra Milana Chovance muset přepracovat nebo odložit. Ministr se rozhodne na základě analýzy, jejíž výsledky by měl mít v pátek. Chovanec si však nemyslí, že by podpis odkládal, protože podle něj vše připravilo policejní prezidium, které má tým specialistů.

Podle Chovance hnutí ANO změny zpolitizovalo. „Nezlobte se na mě, ale já to nepovažuji za normální politickou kulturu v této zemi,“ uvedl. „Když analýza dopadne dobře, tak nemám důvod ji (reorganizaci) nepodepsat, protože tak, jak hnutí ANO zpolitizovalo tuto kauzu, tak není cesty zpět,“ dodal. 

Pelikán: Připravili to ve spěchu

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán řekl, že pokud změny projdou, zváží rezignaci. „Je pozoruhodné, že se nejprve připraví reorganizace a pak se začne přemýšlet, jaký to bude mít dopad na kauzy,“ řekl České televizi.

Pelikán: Dopad na živé kauzy bude obrovský (zdroj: ČT24)

ANO podle něj nechce říkat, jak má vypadat policie. Domnívá se ale, že policejní prezidium by mělo novou koncepci připravit ve spolupráci s nejvyšším státním zastupitelstvím. V případě Chovancova podpisu by ale změny začaly platit už 1. července.

Podle předsedy hnutí Andreje Babiše by Chovanec neměl změny bagatelizovat jako personálně organizační. Odmítl také, že by se reorganizace policie kvůli výhradám ANO politizovala, protože proti se jako první postavili státní zástupci. Ohrožena je podle něj nezávislost vyšetřování.

Doufám, že premiér ani ministr vnitra neberou na lehkou váhu kritiku státních zástupců, kteří se proti plánům policie ostře postavili. O politizaci přece vůbec nejde a pan Chovanec to dobře ví. Jsou to státní zástupci, kteří jako první bili na poplach.
Andrej Babiš
designovaný premiér ČR

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na příští středu schůzku koalice svolá, přestože požadavku nerozumí. Těžko podle něj mohou během jednání padnout argumenty, jimiž se koalice ještě nezabývala. Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka by se ale místo dohadovacího řízení mělo uskutečnit standardní jednání koaliční rady, například za účasti nejvyššího státního zástupce.

„Jsem na straně zákona. Policie je nezávislá a policejní prezident nemá dělat věci podle vůle politiků,“ řekl. Případné sloučení útvarů je ale podle něj tak citlivé, že je třeba zároveň vyvrátit podezření z ohrožení vyšetřování živých kauz. „To je asi teď na ministru vnitra, popřípadě policejním prezidentovi,“ dodal.

I podle Sobotky jsou změny v policii vysoce odbornou záležitostí, která je v kompetenci ministra vnitra a policejního prezidenta. Politici nemají do technických a organizačních otázek fungování policie vstupovat. Souhlasí s ním i opoziční ODS. Podle šéfa poslanců Zbyňka Stanjury je reforma policie plně v její kompetenci, což zaručuje i její nezávislost.

Žalobci mají strach z úniku informací

Odmítavé postoje zaznívají i z řad státních zástupců. Obávají se, že po reorganizaci budou unikat informace k podezřelým, což ohrozí vyšetřování nejzávažnějších kauz. „Čím více osob má k datům přístup, tím hůře,“ poznamenal žalobce z brněnské pobočky VSZ Olomouc Jiří Zemek, který pracoval mimo jiné na vyšetřování metanolové kauzy.

Nerozumím motivaci vedení Policie ČR, která je přivedla na myšlenku útvar, který funguje, de facto ochromit. Možná právě proto, že funguje… Z dosavadní spolupráce s ÚOOZ mám pouze pozitivní zkušenosti, ovšem obávám se, jak se bude mít situace do budoucna.
Jiří Zemek
žalobce VSZ Olomouc

Změny kritizoval i nejvyšší žalobce Pavel Zeman a šéfové vrchních zastupitelství v Praze a Olomouci. Podle Zemana nepůjde takto velkou policejní složku efektivně řídit. Názor nezměnil ani po schůzce na Úřadu vlády, které se podle informací ČTK zúčastnili Sobotka a Chovanec. Oběma už minulý týden poslal i dopis. „Nějakým způsobem jsem to vyjasnil ještě blíže, v podstatě to bylo o výměně stanovisek,“ řekl k jednání.

Policie chce začít budovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu. Sloučily by se tak dva elitní útvary – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar pro odhalování finanční kriminality a korupce. Objevily se spekulace, že za změnami je snaha odstavit Šlachtu, jehož podřízení prošetřují mnoho citlivých kauz.

Na vině je policejní prezident, shodují se politici

„Za vše, co se v příštích dnech v policii stane, je zodpovědný policejní prezident,“ domnívá se Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD). „Policejní prezident pro mě už není seriózní,“ dodal místopředseda výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz (ANO), který hodlá přehodnotit své působení v koalici. Ještě radikálnější je místopředseda výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL). „Nyní je třeba hovořit o ztrátách a o odpovědnosti za ně. Pan policejní prezident je na odstoupení,“ řekl Gabal.

Na vině je policejní prezident, shodují se politici (zdroj: ČT24)

Policejní koncepce se slučováním nepočítala

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je cílem reorganizace to, aby se vše vedlo z jednoho místa a bylo efektivnější. Policie tím podle Tuhého navazuje na dřívější koncepci, která chce v příštích čtyřech letech zvýšit počet policistů o čtyři tisíce, aby bylo ve sboru přes 44 tisíc lidí. 

V koncepci rozvoje policie pro roky 2016 až 2020 ale o vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu není žádná zmínka. Poukázal na to i ministr Pelikán. „Mám v ruce koncepci z května tohoto roku. O slučování útvarů tam není ani slovo. Naopak je to koncepce rozvoje těchto útvarů. Tady nám prostě někdo lže,“ řekl České televizi.  

Informace o reorganizaci policie se objevily minulý týden. Pelikán naznačuje souvislost se zásahem ÚOOZ na pražské hospodářské kriminálce: „Je potřeba se podívat na časové souvislosti. To znamená, co udělal ÚOOZ v květnu, protože vidíme, že v materiálu ze začátku května prezidium neví o tom, že chystá tuto reorganizaci.“ Podle Chovance neobsahuje koncepce slučování útvarů, protože jde o vnitřní personální reorganizaci policejního prezidia.