Šlachta: Změny v policii? Nevěděl jsem o nich, nevylučuji odchod

Šlachta: O reorganizaci jsem nevěděl, zvažuji odchod (zdroj: ČT24)

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta je znepokojený tím, že ho vedení policie dopředu neinformovalo o chystané reorganizaci, a nevylučuje odchod ze služby. Podle plánu, který představil policejní prezident Tomáš Tuhý, by v roce 2020 měla v Česku začít fungovat centrála boje proti organizovanému zločinu, do níž se má včlenit i Šlachtův ÚOOZ.

„V současné době zvažuji (další působení). Samozřejmě čekám na rozmluvu na policejním prezidiu a pak se budu rozhodovat o svém dalším působení. V současné době nemám jasno, protože informace nemám. Sbírám je z veřejných zdrojů a z médií,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT Robert Šlachta.

Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu chce začít vedení policie budovat od 1. července. Do čtyř let by pod ní začalo fungovat pět speciálních oddělení, kde by se policisté zabývali organizovaným zločinem, terorismem, kyber-kriminalitou, nejzávažnější hospodářskou kriminalitou a korupcí. Pod centrálu mají spadat také dva současné elitní policejní útvary – Útvar proti organizovanému zločinu a protikorupční policie.

Sám Šlachta se ale o chystané reorganizaci podle svých slov dozvěděl před čtrnácti dny a z neoficiálních zdrojů. „Jsem ředitel útvaru, mám svou odpovědnost, jsou zde lidé, kteří dělají složitou a náročnou práci a myslím si, že bych měl, minimálně pokud se něco podobného děje, být jedním z lidí, kteří by se na tvorbě této reorganizace měli podílet,“ prohlásil.

Tuhý chce boj s korupcí centralizovat

Cílem policejních změn podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je, aby se boj proti organizovanému zločinu vedl po vzoru Britů, Francouzů a Němců z jednoho místa.

Podle protikorupčních iniciativ by změny mohly ovlivnit vyšetřování složitých kauz a vyřadit Šlachtu ze hry, obojí ale Tuhý odmítá a na adresu Šlachty, jehož tým mají žalobci při vyšetřování kauz ve větší oblibě než protikorupční policii, dodal: „Každý z manažerů má budoucnost v těchto útvarech. Pokud bude mít zájem se podílet na spoluproblematice, kterou zabezpečuje, jeho místo je pevně zakotveno.“

Sám Šlachta nechce komentovat, že by měly být policejní změny cestou k jeho odstavení, jen konstatuje, že „vadí hodně lidem“. Doufá i v neovlivněný průběh dalších vyšetřování. „Zatím nemám informaci, že zkratka ÚOOZ zanikne. Věřím, že k ohrožení vyšetřovaných kauz nemůže dojit. Věřím, že toho jsou si naprosto všichni vědomi.“

Robert Šlachta začínal v roce 1990 jako řadový policista v jihomoravských Pohořelicích, a jeho služba tak trvá déle než čtvrtstoletí. Na přelomu tisíciletí působil v brněnských expoziturách ÚOOZ a Národní protidrogové centrály, na její pražskou centrálu přestoupil v roce 2004.

O čtyři roky později – a zprvu jen dočasně – nahradil na postu ředitele ÚOOZ Jana Kubiceho. V roce 2011 čelil podezření, že varoval známého detektiva před zatčením, tato obvinění ale odmítl a celou věc označil za snahu o diskreditaci jeho osoby. 

Robert Šlachta (ÚOOZ)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Proti policejnímu plánu se vyslovily špičky českých žalobců, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman varoval před „mega-útvarem“, který nemusí dobře fungovat, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová označila sloučení ÚOOZ a ÓKFK za „hazard, který si nemůžeme dovolit“.

S reorganizačním plánem nesouhlasí ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a hrozí rezignací: „Dělá to dojem účelové změny, jejímž skutečným cílem je potrestat útvar pro odhalování organizovaného zločinu za to, že je skutečně nezávislý.“ Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přestavbu policejní struktury naopak označil za profesionálně připravenou a ANO obvinil z politizace celé věci.

Útvar je dnes zvenčí dost neprostupný, státní zástupci ÚOOZ věří a svěřují mu komplikované kauzy proto, aby informace nevytekly a aby se skutečně vyšetřovalo. Z toho vyplývá, že útvar je nebezpečný pro politiky, byznysmeny a lobbisty.
Martin Fendrych
komentátor Aktuálně.cz
UDÁLOSTI: Kvůli změnám v policii zvažuje odchod Šlachta i Pelikán (zdroj: ČT24)