Soud přerušil Janouškovi na půl roku vězení

Krajský soud v Brně přerušil Romanu Janouškovi na půl roku ze zdravotních důvodů trest. Vězeňská služba navrhovala roční přerušení. Podnikatel dostal čtyři a půl roku za to, že opilý srazil autem ženu a vážně ji při tom zranil. Zdravotní komplikace a propustka na operaci ale na délku trestu nemají vliv. Janouškovi tak ještě zbývá odsedět více než tři roky.

„Máme pouze informaci od soudu, že v termínu, kdy měl nastoupit, nenastoupí,“ řekla mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. „Od soudu jsme ohledně pana Janouška ještě nic neobdrželi,“ dodala Dana Krejčířová, mluvčí brněnské bohunické věznice, kde si má Janoušek trest odpykávat. Přerušení Janouškova trestu zatím nepotvrdil ani jeho obhájce Vít Široký. 

Přerušení výkonu trestu stanovené soudem se do výkonu trestu nezapočítává. Jinak je tomu v případě, pokud výkon trestu přeruší ředitel věznice. Ten má právo přerušit trest na 30 dní v kalendářním roce. Takové přerušení se do výkonu trestu započítává.

Janoušek se letos v únoru podrobil operaci hlavy. Podle vrchlabské nemocnice ale trpěl po operaci komplikacemi – má bolesti, závratě a poruchy vidění. Věznici v Brně-Bohunicích proto asi před třemi měsíci opustil.

Soud čekal na vyjádření lékařské komise

Zdravotní propustka mu vypršela na začátku května. Požádal ale o prodloužení volna a soudce Aleš Novotný příkaz k nastoupení k výkonu trestu nevydal.  

Soud chtěl od lékařské komise vědět, zda Janoušek může své pooperační komplikace léčit ve vězení, nebo je nutná odborná neurologická péče. Lékaři se přiklonili k druhé variantě a navrhli, aby se Janouškův pobyt na svobodě protáhl na rok.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Lobbista v březnu 2012 v Praze narazil svým autem do vozu, který řídila jedenapadesátiletá žena. Kolizi neřešil, a když ho rozčilená řidička na následující křižovatce doběhla a postavila se mu před kapotu, srazil ji a ujel. Krátce poté mu policisté v dechu naměřili přes dvě promile alkoholu. Žena se zhruba měsíc a půl léčila s otokem mozku a zlomenými žebry. 

Janoušek se původně hájil tvrzením, že ženu ve chvíli střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Takovou variantu ale vyvrátil revizní znalecký posudek. Žena podle něj stála před pravým předním světlem. K jinému závěru došli znalci oslovení obhajobou, podle nich stála žena vedle auta.

Jeden z těchto znalců nyní čelí obvinění za hrubě zkreslený posudek. Hrozí mu až tři roky vězení a také zákaz činnosti. Podnět k prověření znalců obhajoby podal soudce Tomáš Kubovec, který měl kauzu na starosti.