Janoušek má po operaci komplikace, soud na dva měsíce přerušil výkon trestu

Krajský soud v Brně ze zdravotních důvodů přerušil Romanu Janouškovi na dva měsíce výkon trestu. U pražského lobbisty, který si odpykává čtyři a půl roku dlouhý žalář za autonehodu v opilosti, se vyskytly komplikace po nedávné operaci. Janoušek si odpykává čtyřapůlletý trest za to, že v opilosti svým vozem srazil ženu.

Opilý lobbista srazil v roce 2012 v Praze řidičku, když s ním chtěla řešit jejich dopravní nehodu, a z místa ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud trest zpřísnil na 4,5 roku. Do vězení nastoupil Janoušek v listopadu 2014, proti verdiktu podal ústavní stížnost.

Problémy s hematomem

Věznici v Brně-Bohunicích opustil na konci února, kdy mu výkon trestu kvůli operaci přerušil ředitel arestu Dušan Gáč. Jako ředitel ale může přerušit trest ze zdravotních důvodů maximálně na třicet dní, nyní přichází rozhodnutí krajského soudu o dvouměsíční lhůtě.

Janouškovy zdravotní problémy podle jeho tehdejšího obhájce začaly před čtyřmi lety, kdy se udeřil o lodní stěžeň. Prodělal operaci hematomu na hlavě, podle zjištění reportéra ČT Jiřího Hynka se nyní ale vyskytly zdravotní komplikace, a Janoušek tak musel v pražské Ústřední vojenské nemocnici podstoupit další operaci. Protože se jeho zdravotní stav zkomplikoval, soud rozhodl o dvouměsíčním volnu z vězení.

„Krajský soud dostal lékařskou zprávu včetně fotodokumentace a videí celé operace. Zřejmě usoudil, že jeho stav není takový, aby mohl nastoupit zpět do výkonu trestu,“ dodal Hynek a za pravdu mu dává i mluvčí bohunické káznice Dana Krejčířová. „Odsouzenému nejsme schopni zabezpečit kvalitní zdravotní péči ve vězeňské nemocnici, ať už v Brně, či v Praze na Pankráci.“ Po uplynutí dvouměsíční lhůty bude muset Janouškův zdravotní stav posoudit znalec.

Soud Janouška na operaci pustit nechtěl

Janoušek o zdravotních problémech hovoří dlouhodobě a stěžoval si na ně i v posledním rozhovoru těsně před nástupem do vězení. „Já jsem ze sebe dělal většího geroje, než jsem,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT na podzim před dvěma lety. „Dělám se, že mi je líp, než mi ve skutečnosti je.“

O přerušení trestu kvůli zdraví dokonce žádal třikrát neúspěšně u soudu, naposledy zhruba v polovině února. Brněnský krajský soud tehdy žádost zamítl po zhodnocení Janouškovy zdravotní dokumentace a na základě vyjádření vězeňských lékařů, že jsou schopni vězněnému lobbistovi poskytnout péči, kterou potřebuje.