Roman Janoušek zatím do vězení nastoupit nemusí

Janouškovi vypršel termín (zdroj: ČT24)

Romanu Janouškovi skončila zdravotní propustka. Jisté však již je, že se do vězení zatím nevrátí. Požádal o prodloužení zdravotního volna po operaci hlavy a soudce nevydal příkaz k nastoupení k výkonu trestu. Janoušek tak má čas nejméně do doby, kdy soud rozhodne. Rozhodující má být vyjádření lékařské komise, zda Janoušek potřebuje neurologickou péči, kterou věznice nedokáže zajistit.

Věznici v Brně-Bohunicích opustil Roman Janoušek před dvěma měsíci, tvrdí však, že to nestačí. „Vazební věznice Brno obdržela od Krajského soudu v Brně žádost o posouzení zdravotního stavu odsouzeného a předložila příslušné lékařské zprávy,“ uvedla mluvčí věznice Dana Krejčířová.

Roman Janoušek se do vězení navzdory vypršení propustky zatím vrátit nemusí vzhledem k tomu, že soudce Aleš Novotný nevydal příkaz k jeho nastoupení do výkonu trestu. „Obecně se dá říci, že by v takovém případě měl dát soud příkaz k nastoupení k výkonu trestu. Tato kauza je ale složitější a v tomto případě takový příkaz vydán nebyl. Jde o rozhodnutí soudce, který se takto může rozhodnout. Důvod jeho rozhodnutí nemůžu komentovat,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová.

Podle vrchlabské nemocnice trpí Janoušek po operaci, kterou v únoru v Ústřední vojenské nemocnici podstoupil, komplikacemi – má bolesti, závratě a poruchy vidění. Její závěry přezkoumává odborná lékařská komise, která se podle mluvčí věznice Krejčířové sejde v průběhu týdne. K soudu se již v březnu dostal posudek, že by na rekonvalescenci mohl být potřeba až rok.

Ve vězeňské nemocnici neurolog nepůsobí

Pokud komise odhad potvrdí a usoudí, že Janoušek potřebuje neurologickou péči, zřejmě doporučí přerušení trestu prodloužit. „Neurolog je velmi žádané zboží a velmi špatně se shání,“ vysvětlila vězeňská lékařka Zdenka Bauerová, že ve věznicích neurologové nejsou.

Komise však také může rozhodnout, že Janouškovi postačí léčba, kterou některá ze dvou vězeňských nemocnic v Česku zajistit dokáže. Potom by Romana Janouška nejspíše čekal návrat za mříže na nemocniční vězeňské oddělení. 

Konečné slovo však bude mít v každém případě krajský soud. Ať rozhodne o Janouškově návratu do vězení jakkoli, jisté je, že mu poté bude ještě zbývat odsedět více než tři roky ze 4,5 původně uložených. Zdravotní komplikace a propustka na operaci na délku trestu nemají vliv.

Janoušek musel do vězení za to, že v opilosti úmyslně srazil svým autem ženu. Podle pravomocného verdiktu v roce 2012 nejprve naboural do jejího auta. Když později zastavil na červenou, žena Janouška dohonila a postavila se před jeho vůz. Podnikatel, který v té době figuroval v jedné z hlavních rolí uniklých policejních odposlechů, se však po rozsvícení zelené rozjel, čímž ženě způsobil otok mozku a zlomeniny žeber a kotníku. Strávila potom měsíc a půl v nemocnici.