Jenom čtvrtina Čechů si myslí, že by Británie měla vystoupit z EU

Za necelý týden budou Britové rozhodovat, jestli zůstanou součástí Evropské unie, nebo jestli z ní vystoupí. Podle většiny Čechů by ale měla Británie v EU zůstat. Jenom necelá čtvrtina zaujímá opačný názor. Panuje ale mezi nimi rozkol ohledně toho, jak se Britové nakonec skutečně rozhodnou. Průzkum zpracovala v rámci projektu Trendy Česka TNS Aisa pro Českou televizi.

Velká Británie by měla zůstat členem EU, myslí si to 62 procent Čechů. Odejít by měla podle 24 procent dotázaných. Dalších čtrnáct procent se ale k věci neumělo vyjádřit. O tom, že by Velká Británie měla zůstat členem EU, jsou přesvědčeni častěji lidé s maturitou nebo vysokoškolsky vzdělaní. Pokud jde o politické preference, odchod Velké Británie z EU by častěji uvítali voliči komunistů, Úsvitu – Národní koalice a Svobody a přímé demokracie.

Průzkum agentury TNS Aisa pro Českou televizi
Zdroj: TNS Aisa

Jasno nakonec bude po 23. červnu, kdy je naplánováno referendum mezi Brity. Jak se nakonec rozhodnou, není jasné. I Češi se v tomto ohledu dělí na dvě téměř shodné poloviny. 43 procent se domnívá, že občané Británie budou hlasovat pro setrvání v Unii a 44 procent se domnívá, že budou hlasovat pro odchod.

V souvislosti s případným odchodem Velké Británie z EU se diskutuje dopad na finanční situaci Evropské unie. Více lidí, přesně 46 procent Čechů, si myslí, že by se s odchodem Britů finanční situace Unie zhoršila. Častěji jsou o tom přesvědčeni muži a lidé do 29 let. O něco menší podíl, konkrétně 43 procent respondentů, se domnívá, že by finanční situace EU zůstala stejná. Pouze tři procenta by očekávala, že se finanční situace bez Velké Británie zlepšila. 

Setrvání Británie podporují i Němci, referendum by ale nakonec mohlo být těsné

Průzkum si dělala i německá veřejnoprávní televize ARD mezi německým obyvatelstvem. Podle výsledků tohoto průzkumu si osm z deseti Němců přeje, aby Británie zůstala v Evropské unii, a téměř 40 procent Němců si myslí, že odchod Británie by ekonomicky osmadvacítce uškodil.

Průzkumy veřejného mínění v samotné Británii naznačují, že výsledky referenda by mohly být velice těsné. Velké místo v argumentech zástupců obou táborů mají otázky spojené s přistěhovalectvím a ekonomikou. Zastáncem setrvání je například současný premiér David Cameron, proti je pak mimo jiné tamní ministr spravedlnosti Michael Gove.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost TNS Aisa. Sběr dat probíhal ve dnech 21. 5. až 27. 5. 2016 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).