Dalík musí za pandury do vězení. Pravomocně dostal 4 roky

Lobbista Marek Dalík půjde za pokus o podvod při nákupu obrněných aut Pandur pro českou armádu na čtyři roky do vězení. Trest mu o rok pravomocně zmírnil odvolací pražský vrchní soud. Dalík musí také zaplatit peněžitý trest čtyři miliony korun. Pokud je nezaplatí, tak stráví ve vězení o dva roky víc.

Pravomocný verdikt v kauze padl téměř po dvou letech od začátku soudního procesu. Dalík u soudu nejprve letos v únoru dostal pět let vězení a peněžitý trest pět milionů korun. Vinu ale od počátku odmítá a proti rozsudku se odvolal.

Nyní mu soud trest zmírnil. Z velké části se ztotožnil s původními závěry, podle kterých se žádost o peníze za pokračování projektu odehrála. Změnil ale právní kvalifikaci z pomoci k přijetí úplatku na pokus o podvod. Jedním z důvodů bylo to, že městský soud sice ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že Dalík chtěl peníze získat pro někoho ze členů vlády. Konkrétní jméno ale soud neuvedl.

Podle předsedy odvolacího senátu Martina Zelenky tím soud překročil svoje mantinely a pustil se spíše do společensko-politického komentáře. Podle pravomocného rozsudku Dalík podváděl tím, že předstíral, že může zakázku ovlivnit. Neprokázalo se ale, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády.

„Jako jediná varianta nemůže obstát, že ho tam někdo poslal, aby si řekl o úplatek,“ vysvětlil Zelenka jeden z důvodů, proč změnil právní kvalifikaci. Soud se rozhodl trest snížit také proto, že od spáchání skutku utekla dlouhá doba.

Žalobce je spokojený, i když chtěl vyšší trest

Náměstek pražské vrchní státní zástupkyně Adam Bašný navrhoval, aby odvolací soud alespoň o tři roky trest zpřísnil a pokutu zvýšil z pěti na 22 milionů. S verdiktem byl ale nakonec spokojený. „Myslím si, že je dobrá zpráva pro všechny slušné občany v této zemi, že osoba, která se nacházela v bezprostřední blízkosti předsedy vlády a dopustila se bezskrupulózního jednání, je pravomocně odsouzena,“ uvedl.

Dalík půjde na čtyři roky do vězení (zdroj: ČT24)

Dalík před soudem nevypovídal s tím, že už všechno řekl. Jeho advokát Tomáš Sokol uvedl, že se nepodařilo prokázat to, co tvrdí obžaloba, a navrhl zrušení rozsudku a navrácení případu k novému projednání. Po vynesení rozsudku nechtěli advokáti s novináři mluvit a urychleně opustili soudní budovu. 

Kauza vypukla v roce 2011

U odvolacího soudu znovu vypovídal i expremiér Mirek Topolánek, který řekl, že po svém někdejším poradci nechtěl, aby žádal o úplatek. Uvedl také, že neví o tom, že by po Dalíkovi korupční jednání chtěl jiný člen vlády. I v minulosti se expremiér svého někdejšího spolupracovníka zastával. Uvedl, že se Dalík stal terčem zákulisní hry, protože býval označován jako premiérův kamarád.

obrázek
Zdroj: ČT24

Současná kauza vypukla v roce 2011, kdy se Topolánek již stáhl z politiky. Tehdy vypověděl bývalý zaměstnanec dodavatele Pandurů firmy Steyr Stephan Szücs, že Dalík za to, že bude jednání o nákupu obrněnců pokračovat, požadoval osmnáct milionů eur. 

Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku. 

Kolové obrněné transportéry Pandur II původně schválila již Paroubkova vláda v roce 2006. O rok později však nový Topolánkův kabinet dvacetimiliardovou zakázku zrušil kvůli porušení podmínek ze strany Steyru. Rakouská zbrojovka ale o půl roku později získala jiný kontrakt za 14,4 miliardy korun, podle kterého Česko koupilo 107 Pandurů.