Prezident Zeman: EU je neschopná, uprchlíci přicházejí za dávkami

Prezident Miloš Zeman se znovu postavil na stranu odpůrců migrace: uprchlíci podle něj nepřicházejí za prací, ale za sociálními dávkami. Zeman svá slova mířil přímo na muslimy – třeba Ukrajinců se prezident zastával s tím, že vykonávají často podřadnou práci, kterou Češi nechtějí: „Mluvím o Ukrajincích, ne o muslimech. Ti by nechtěli pracovat, ti by chtěli sociální dávky,“ prohlásil Zeman.

„Patřím k politikům, kteří jsou zásadními odpůrci migrační vlny. Před povodní se má varovat, když město ještě není zaplavené, abyste mohli dělat protipovodňová opatření. Podívejte se, co se děje v Rakousku a v Německu a přijměte naprosto konkrétní opatření včetně nasazení policie a armády. Za bezpečnost se platí, není zadarmo. A pokud chceme klidný život, je dobré v rozpočtu zvýšit výdaje na policii a armádu stejně tak, jako zvyšujeme výdaje na protipovodňová opatření,“ prohlásil prezident Zeman při setkání s občany Černotína na Přerovsku v Olomouckém kraji.

Obyvatele zajímala i ochrana státních hranic před migrační vlnou. Podle Zemana je daleko účinnější chránit minimálně hranice Schengenu, případně hranice celé Evropské unie.

„Když si bude každý stát chránit své hranice samostatně, je to pochopitelně dražší. Na druhou stranu je Evropská unie tak neschopná, že se už rok nerozhoupala k aktivní ochraně svých vlastních vnějších hranic, že se teprve teď začíná uvažovat o evropské pohraniční stráži, která má mít 1500 lidí, což opravdu zachrání ten milion uprchlíků, kteří sem přijdou,“ řekl Zeman.

Stavba plotu při maďarsko-srbské hranici
Zdroj: ČTK/AP

Jako příklad ochrany hranic uvedl Maďarsko, které podle něj řadou opatření snížilo počet migrantů na minimum. „Maďarsko se sice opevnilo plotem, nasadilo vodní děla a slzný plyn. Nevypadá to příliš humánně, ale maďarské území je teď v podstatě bez migrantů, protože tam jen minimum lidí požádalo o azyl. Většina šla do Německa kvůli vysokým sociálním dávkám. Nedělejte si iluze, migranti sem nechodí za prací, ale za sociálními dávkami,“ zopakoval Zeman.