Štěnice v policejních kancelářích mohou mít vazbu na kauzu Nagyová

Nález odposlechů u pražských kriminalistů může podle zjištění České televize souviset s kauzou Jany Nagyové (dnes Nečasové). Policie prověřuje podezření, že lidé z jejího okolí byli v minulosti v kontaktu s jedním pražským detektivem. O štěnicích v kancelářích pražské hospodářské kriminálky informoval deník Právo, našly se u týmu, který se zabývá Čapím hnízdem.

Podle informací Práva našli detektivové z pražské hospodářské kriminálky ve svých kancelářích v minulých dnech prostorové odposlechy a skrytou kameru. Kdo kriminalisty „napíchl“, není jasné, policie navíc odmítá celou záležitost jakkoliv komentovat.

Jak upozornil investigativní server Neovlivní, pro civilistu je instalování odposlechů v zabezpečených policejních kancelářích „prakticky nemožné“ a soukromá bezpečnostní agentura by se do budovy v pražské Kongresové ulici dostávala jen velice problematicky. „Problém to naopak není pro policii, generální inspekci či tajnou službu,“ dodává.

Kromě policie ale mlčí také Generální inspekce bezpečnostních sborů – kontrolní orgán, který případnou trestnou činnost mužů zákona ze zákona vyšetřuje – a bez komentáře nechal celý případ rovněž Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), o kterém se podle Práva v souvislosti s pražskými odposlechy spekuluje nejčastěji.

Nagyová a Randák

Ze zjištění České televize vyplývá, že by odposlechy na hospodářské kriminálce mohly souviset s případem někdejší šéfky premiérské kanceláře Jany Nagyové. Na pokyn lidí z jejího okolí měl totiž jeden z pražských kriminalistů ovlivňovat vyšetřování bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka kvůli zveřejnění odměn, které Nagyová pobírala jako někdejší ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase. Z ovlivňování detektiva podezřívá zmíněný ÚOOZ.

Obžaloba Randáka vinila z neoprávněného nakládání s osobními údaji, které údajně výrazně zhoršilo pověst Nagyové, nyní Nečasové. Soudy ale pravomocně rozhodly o tom, že vynesení informací o nadstandardně vysokých odměnách z úřadu vlády do médií nebylo trestným činem.

 Nagyová, která se za Nečase v roce 2013 provdala, v současné době čelí několika obžalobám, mimo jiné v kauze zneužití Vojenského zpravodajství a kvůli vynášení informací z BIS. Obviněna je i za krácení daní z dárků, které jako Nečasova pravá ruka dostávala od vlivných lidí.

Babiš: Neznám nikoho s odposlechy

Samotné Právo potom upozorňuje na to, že štěnice odposlouchávaly policisty, kteří se od loňského roku zaměřují na dotační nejasnosti kolem výstavby farmy Čapí hnízdo ministra financí Andreje Babiše.

Machinace s padesátimilionovou dotací a proměnami vlastníka středočeské farmy šetří pro podezření na dotační podvod a poškození finančních zájmů EU – zatím ale nikoho neobvinili. Oficiální vyšetřování spustil i Evropský úřad pro boj proti podvodům známý pod zkratkou OLAF.

Babiš jakoukoliv spojitost s vyšetřováním svých podnikatelských aktivit a štěnicemi na pražské kriminálce odmítá. „Neznám nikoho, kdo instaluje odposlechy,“ uvedl pro časopis Respekt a dodal, že se jedná o provokaci načasovanou na den, kdy má jeho hnutí ANO programovou konferenci.