Babiš: Politika je podstatně větší hnus, než jsem si myslel

Babiš: Přisáli se na nás prospěcháři, kteří měli ANO za rychlý výtah k moci (zdroj: ČT24)

Jedním z nedůležitějších úkolů pro hnutí ANO před příštími parlamentními volbami je očista od prospěchářů. Na programové konferenci před krajskými a senátními volbami to řekl předseda ANO Andrej Babiš. Za úspěch by pokládal, kdyby hnutí mělo pět ze 13 hejtmanů. Opět také zopakoval, že stát je potřeba řídit efektivně jako firmu. Evropskou unii pak kritizoval za uprchlické kvóty a stát za byrokracii a průtahy v dopravních stavbách.

V krajských volbách bude ANO kandidovat poprvé. Do regionálních bojů vyšle přes 700 lidí. Prioritou je podle Babiše doprava a zdravotnictví. Chce pomoci hlavně lékařům a sestrám. Ti jsou podle něj obětí systému, který nastavily předchozí vlády.

„Nebudeme krást, nebudeme lhát a budeme pracovat pro lidi… Nechceme už žádné další cinknuté zakázky, podivné losovačky nebo korupcí prolezlé evropské dotace,“ dodal. Za úspěch by pokládal, kdyby hnutí mělo pět ze 13 hejtmanů. Ambice pro senátní volby zatím komentovat nechtěl. V horní komoře má nyní ANO čtyři zástupce zvolené před dvěma lety.

Hnutí také před podzimními volbami spustilo webovou platformu s názvem Chceme lepší Česko. Kdokoli na ni může napsat své názory nebo upozornit na problémy, o kterých si myslí, že by je mělo ANO řešit.

Volební kampaň hnutí ANO
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Babiš v projevu hodnotil i dosavadní fungování ANO. Hnutí podle něj vyrostlo až příliš rychle. Důsledkem bylo, že se na něj přisáli prospěcháři, kteří ho měli za rychlý výtah k moci.

„Nevěnovali jsme dostatečnou pozornost výběru lidí, protože jsme chtěli pokrýt kandidátky pro velké množství radnic… Částečně je to i moje chyba, protože jsem si naivně myslel, že k nám přijdou lidé nezištně,“ řekl.

Za jeden z nedůležitějších úkolů před příštími parlamentními volbami proto považuje očistu hnutí od prospěchářů: „Musíme lidem ukázat, že jsme schopni sebereflexe, nepřehlížíme naše problémy, řešíme je a hlavně říkáme pravdu.“ 

Lidé u nás byli zvyklí na pravicové nebo levicové vidění světa. My ale přinášíme do politiky selský rozum a řešení problémů. V životě jsou důležité činy, ne jen řeči s prázdným obsahem, který není reálný… Věřím, že ANO bude úspěšné dlouho a bude jednou existovat i beze mě.
Andrej Babiš
1. 9. 2016

O výběru nových členů hnutí chce mít nově přehled i předsednictvo ANO. Podle Babiše patří do politiky lidé, kteří uspěli ve svém profesním životě, nemusí se politikou živit a vnímají ji jako veřejnou službu. V této souvislosti poznamenal, že ANO nepřiděluje posty ve vládě podle krajských organizací, ale podle odbornosti: „Eliminuje to politickou korupci uvnitř hnutí.“ 

Před volbami proto osobně oslovil několik podnikatelů a manažerů, aby se ucházeli o pozici hejtmana: „Bohužel jsem ani jednoho neukecal. Všichni mě odmítli, že do politiky nepůjdou. Dnes i já vidím, co je politika. Je to podstatně větší hnus, než jsem si myslel a vůbec dokázal představit. “  

Nekonečné průtahy u dopravních staveb

Babiš ve svém projevu mluvil i o celostátní politice. Kritizoval například průtahy při stavbách dálnic. Nutnost urychlit výstavbu všech dopravních staveb zmínil na konferenci i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Stát nyní musí nejprve dohodnout s krajem zásady územního rozvoje, potom se musí provést posouzení vlivu na životní prostředí, následuje územní řízení a potom stavební řízení, kdy se také vykupují pozemky.

V Evropě je podle Ťoka trend, kdy se posuzuje už jen vliv stavby na životní prostředí a je jedno stavební řízení, někde i bez účasti veřejnosti. Ta nyní může vstupovat do všech fází. Zatímco v Německu nebo v Británii tak trvá příprava vysokorychlostní trati osm let, v Česku jde o čtvrtstoletí. „To je prostě nepřijatelné,“ prohlásil Ťok.

Jednací řád sněmovny a exhibice poslanců

Babiš pak neopomenul zmínit i nutnost zlepšit výběr daní. Zopakoval, že zákon o elektronické evidenci tržeb  je „jedno z nejdůležitějších opatření k narovnání podnikatelského prostředí v novodobé historii České republiky“. Vadí mu i odpor politiků vůči zákonu, který omezuje hazard

obrázek
Zdroj: ČT24

Kriticky se vyjádřil rovněž ke zdlouhavému legislativnímu procesu: „Jednací řád sněmovny dává možnost nekonečným debatám a zbytečnému exhibování poslanců, o kterých jinak celý rok neslyšíte. Někteří se dokonce předvádí, jen když vědí, že je zabírají kamery.“ 

Byrokratický stát a arogatní úředníci

Babiš také znovu zopakoval, že ministerstvo financí řídí jako firmu. Stát pak přirovnal k rodinné firmě, které nejde jen o zisk, ale i zodpovědnost a solidárnost. „Často ale bývám v šoku, jak neefektivně funguje stát. Jak je byrokratický, jak je nepraktický. Je to pro nás další výzva… Stále věřím, že je možné dát věci do pořádku a pracovat na tom, aby náš stát fungoval lépe,“ dodal.

Opřel se proto i do státní správy, která by podle něj měla být k lidem více přívětivá: „Úředníci jsou placení z daní občanů, proto by zde měli být pro lidi, neměli by být arogantní.“

Kvóty jsou mrtvé

V projevu se předseda ANO nevyhnul ani zahraniční politice. Setrvání Česka v Evropské unii, volný pohyb zboží a osob je podle něj pro hnutí prioritou, „i když je EU pomalá, neakční, byrokratická, neustále vymýšlí nějaké regulace a nebyla schopna vyřešit migraci“.

Naše země se musí svobodně rozhodnout, jestli a koho z humanitárních důvodů přijme… Je potřeba uzavřít vnější schengenskou hranici. Kvóty jsou mrtvé a hnutí ANO na ně nikdy nepřistoupí.
Andrej Babiš
1. 9. 2016

V otázce migrace považuje Babiš za nepřijatelné, aby Brusel Česku diktoval, jakou má mít imigrační politiku. Kvóty označil za mrtvé a zdůraznil, že jediným řešením je dojednání míru v Sýrii. Návrh Evropské komise platit za každého odmítnutého uprchlíka sedm milionů korun pak označil za skandální. „Evropská komise nereálnými nápady potvrzuje svoji už tak dost pošramocenou pověst v očích Evropanů,“ uvedl.