Zeman označil verdikt soudu v kauze Peroutka za amatérismus

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro blesk.cz označil vyjádření soudkyně ve sporu ohledně jednoho z jeho výroků týkajícího se novináře Ferdinanda Peroutky „tak trochu za důkaz amatérismu“. Znovu také zkritizoval sociální demokracii za její postup ve sporu o dluh právníkovi Zdeňku Altnerovi. O Hospodářských novinách soudí, že jsou podplacené, nelichotivě se vyjádřil také na adresu zpěvačky Lenky Dusilové.

Zeman před více než rokem na konferenci o holocaustu promluvil o fascinaci některých intelektuálů nacismem. V této souvislosti zmínil Peroutku, který podle něj napsal článek Hitler je gentleman, který se však nikomu nepodařilo dohledat. Připsal mu také výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Podle historiků je jeho autorem Jan Stránský, což potvrdil i jeho syn.

Zeman se vyjádřil především ke druhému ze svých výroků. Hájil se, že Peroutkovi ho ve svých pamětech připsal literární vědec Václav Černý a Peroutka se od něj nedistancoval. „Soudkyně si hraje na literární kritičku, popírá pramen, který se jmenuje profesor Václav Černý, a naopak příbuzní Ferdinanda Peroutky, kteří pochopitelně protestovali, jsou pro ni pramenem důvěryhodnějším. Je to tak trochu důkaz amatérismu, ale budiž,“ okomentoval Zeman nepravomocné rozhodnutí soudu. 

Veřejnosti byl podsouván kladný poměr Ferdinanda Peroutky k nacismu, tedy k ideologii, která je obecně vnímána jako zavrženíhodná. Uvedení do takové souvislosti by se dotklo v podstatě kohokoliv, a to navíc ještě při příležitosti, kdy se vzpomínalo na oběti holocaustu (…), což ještě umocňovalo závažnost zásahu do osobnostních práv.
Kateřina Sedláková
soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1

Podle rozsudku musí Zemanova kancelář zaslat Peroutkově vnučce Terezii Kaslové písemnou omluvu, kde bude výslovně napsáno, že Ferdinand Peroutka není autorem článku „Hitler je gentleman“ ani původcem údajného pomnichovského citátu „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Omluvu musí Pražský hrad rovněž vyvěsit na svých webových stránkách.

Zeman na Peroutkově selhání trvá a omluvit se nehodlá. „Ferdinand Peroutka v letech 1938 a 1939 selhal. Já poukazuji na články, které se týkají Židů, které se týkají loajality k nacistickému Německu nebo na články, které jsou akceptací protektorátu,“ řekl nedávno prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

U odvolacího soudu chce o selhání jednoho z nejvýznamnějších českých novinářů, který za své názory strávil válku v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald a následně ve věznici na Pankráci, předložit další důkazy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Řízení v kauze Lidový dům prý protahovala ČSSD

Zeman se také vyjádřil k potížím sociální demokracie, která musí zaplatit svému bývalému právníkovi Altnerovi 337 milionů korun za to, že jí pomohl vysoudit Lidový dům v Praze. Suma byla vypočítána na základě smluvní pokuty uvedené ve smlouvě, kterou podepsal právě Zeman jako tehdejší předseda ČSSD.

Zeman již v minulých dnech řekl, že vinu necítí. Připisuje ji naopak vedení ČSSD z roku 2004, kdy sociální demokracie rozhodla, že Altnerovi nezaplatí dluh 18 milionů korun a bude se dále soudit. Vina tak podle Zemana padá buď na Vladimíra Špidlu, nebo Stanislava Grosse, kteří v té době byli v čele strany. 

Současné vedení ČSSD se brání, že vysoká částka je způsobena Altnerovým zdržováním soudu. Zeman konstatoval, že kdyby ČSSD včas zaplatila, penále by nenarůstalo. „Tím by byl ten problém vyřešen. Sociální demokracie se odvolala, takže to byla bohužel ona, která protahovala tímto odvoláním celé řízení. Jinak by tato kauza neexistovala,“ domnívá se prezident.

Zeman: Hospodářky jsou podplacené

Zeman se také opřel do Hospodářských novin, které označil za podplacené. Zdůvodnil to tím, že patří podnikateli Zdeňku Bakalovi, který je podle něj v podezření „téměř hraničícím s jistotou“, že vytuneloval OKD. „Jeho média se snaží tomuto podezření nějakým způsobem čelit, mimo jiné tím, že útočí na ty, kdo Zdeňka Bakalu kritizují,“ myslí si prezident.

obrázek
Zdroj: ČT24

Další, do koho se Zeman opřel, byla zpěvačka Lenka Dusilová. Ta své vystoupení při udělování Cen Akademie populární hudby Anděl využila k projevu nesouhlasu se zahraniční politikou prezidenta. Podle jejích slov Zeman „podlézá režimům popírajícím svobodu a demokracii“. Zeman ji označil za „chudinku holčičku“, která se svou kritiku nenaučila zpaměti a přečetla ji, a za „vcelku podřadnou zpěvačku“.

Ohledně papeže Františka, který s sebou v sobotu na palubu svého leteckého speciálu mířícího z řeckého ostrova Lesbos do Říma vzal 12 muslimských uprchlíků včetně šesti dětí, Zeman řekl, že „když je milionový rozsah uprchlíků, tak 12 uprchlíků je hezké gesto, ale to je tak asi všechno“.