Ovčáček: Peroutka selhal, dokážou to další články u odvolacího soudu

Ovčáček: Peroutka selhal, dokážou to další články u odvolacího soudu (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman i jeho kancelář trvají na tom, že existují články dokazující selhání novináře Ferdinanda Peroutky v době protektorátu, a jeho vnučce se nehodlají omluvit ani po rozhodnutí soudu, proti kterému se odvolají. „Ferdinand Peroutka v letech 1938 a 1939 selhal. Já poukazuji na články, které se týkají Židů, které se týkají loajality k nacistickému Německu nebo na články, které jsou akceptací protektorátu,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Ta věc se netýká jen jednoho jediného článku s názvem Hitler je gentleman,“ řekl Ovčáček s tím, že on i prezident trvají na selhání Peroutky. „Shrbil se před totalitami,“ řekl Ovčáček v pořadu Události, komentáře. „Ferdinand Peroutka volil cestu legalizace a zároveň tvrdil, že je třeba zachovat si to, co nám zůstalo – nejprve to byla druhá republika, potom protektorát,“ řekl prezidentův mluvčí.

„Nezazněly hlasy a podpůrné argumenty z jedné a druhé strany,“ upozornil na krátké jednání soudu Jiří Ovčáček. „Upozornil jsem na některé problematické texty Ferdinanda Peroutky, které považuji za závažné důkazy. Bude proto dobré, když se celým problémem bude zabývat soud vyšší instance,“ dodal, že odvolací soud by měl jít více do hloubky. „Svoboda bádání je o tom, že historici mají různé názory na různé události,“ dodal Ovčáček.

Šídlo: Jde o prezidentovu neochotu přiznat chybu

„Jak známo, Miloš Zeman se nikdy nemýlí,“ komentoval situaci novinář Jindřich Šídlo. Celou kauzu podle něj rozpoutal ne stoprocentně připravený Zemanův projev a jeden chybně zmíněný článek, na který by se, pokud by Zeman přiznal svou nepřesnost hned, už dávno zapomnělo. „Prezident (v projevu) uvedl čtyři příklady a dva z nich byly úplně mimo,“ dodal Šídlo s tím, že další texty, které za poslední rok přináší Jiří Ovčáček, jsou mimo podstatu celého problému. „Jde o to, zda vydal tyto články a zda byl fascinován nacistickou ideologií,“ vysvětlil Šídlo, který je přesvědčen, že Peroutka takové články nenapsal a nacismem fascinován nebyl, právě naopak.

Když se loni na konci ledna na Pražském hradě konala vzpomínková konference k výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, vystoupil prezident Miloš Zeman s projevem, ve kterém se snažil upozornit na fascinaci intelektuálů nacismem. Na podporu svých slov použil i údajný citát Ferdinanda Peroutky z elitního prvorepublikového listu Přítomnost, kde měl novinář označit Adolfa Hitlera za gentlemana. Citovaný materiál ale s nejvyšší pravděpodobností nikdy neexistoval a prezidentský přehmat opakovaně dokládali odborníci i Společnost Ferdinanda Peroutky.

Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'.
Miloš Zeman

Kritici prezidentova tvrzení poukazují na to, že Peroutkova fascinace nacismem je nesmyslná už vzhledem k tomu, že novinář za druhé světové války prošel nacistickým koncentračním táborem.