Hrad se má omluvit za slova o Peroutkovi, místo toho ale chystá vleklou při

Prezidentská kancelář se má omluvit vnučce novináře Ferdinanda Peroutky za loňský výrok prezidenta Miloše Zemana. Ten obvinil eso prvorepublikové žurnalistiky z fascinace nacismem a autorství neexistujícího textu „Hitler je gentleman“. Rozsudek pražského obvodního soudu není pravomocný, Hrad se odvolá - a nevylučuje ani Ústavní soud.

Když se loni na konci ledna na Pražském hradě konala vzpomínková konference k výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, vystoupil prezident Miloš Zeman s projevem, ve kterém se snažil upozornit na fascinaci intelektuálů nacismem. Na podporu svých slov použil i údajný citát Ferdinanda Peroutky z elitního prvorepublikového listu Přítomnost, kde měl novinář označit Adolfa Hitlera za gentlemana.

Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman.
Miloš Zeman

Citovaný materiál ale s nejvyšší pravděpodobností nikdy neexistoval a prezidentský přehmat opakovaně dokládali odborníci i Společnost Ferdinanda Peroutky.

„Článek neexistuje. Buď se prezident mýlí, nebo lže,“ řekl literární historik Petr Píša. „Známe všechny články časopisu Přítomnost, které byly zabaveny prvorepublikovou cenzurou až do poloviny září '38, a tam žádný takový článek není.“

Kritici prezidentova tvrzení poukazují na to, že Peroutkova fascinace nacismem je nesmyslná už vzhledem k tomu, že novinář za druhé světové války prošel nacistickým koncentračním táborem. Zeman ovšem trval na tom, že text četl, a Peroutkova vnučka Terezie Kaslová pohnala hradní kancelář před soud. 

Projev prezidenta Miloše Zemana k 70. výročí osvobození Osvětimi (zdroj: ČT24)

Soud: Od prezidenta se čekají pravdivé informace

Soudkyně obvodního soudu pro Prahu 1 nyní nepravomocně rozhodla o omluvě, a vyhověla tak žalující straně. Svůj verdikt zdůvodnila tím, že se od prezidenta republiky očekává, že ve svých projevech – jež jsou vzhledem k úřadu vysoce sledované – bude uvádět pouze pravdivé a ověřené informace a dbát na práva osob, o kterých mluví.

Podle rozsudku musí Zemanova kancelář zaslat Peroutkově vnučce Terezii Kaslové písemnou omluvu, kde bude výslovně napsáno, že Ferdinand Peroutka není autorem článku „Hitler je gentleman“ ani původcem údajného pomnichovského citátu „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Omluvu musí Pražský hrad rovněž vyvěsit na svých webových stránkách.

Veřejnosti byl podsouván kladný poměr Ferdinanda Peroutky k nacismu, tedy k ideologii, která je obecně vnímána jako zavrženíhodná. Uvedení do takové souvislosti by se dotklo v podstatě kohokoliv, a to navíc ještě při příležitosti, kdy se vzpomínalo na oběti holocaustu (…), což ještě umocňovalo závažnost zásahu do osobnostních práv.
Kateřina Sedláková
soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1

Hrad se odvolá, případ chce hnát před Ústavní soud

Mám velkou radost, moc mě to těší. Obávám se ale, že to je začátek a že se u soudu ještě několikrát uvidíme.
Terezie Kaslová
vnučka Ferdinanda Peroutky

Terezie Kaslová je s rozsudkem spokojená, byť by byla raději, kdyby se musel omluvit přímo Miloš Zeman, a nikoliv prezidentská kancelář; tu žalovala proto, že prezident republiky není z výkonu své funkce odpovědný.

Omluvy se ovšem jen tak nedočká ani od Zemanova sekretariátu. Pražský hrad totiž chystá odvolání; jeho advokát Marek Nespala (do svých jej služeb povolal už Zemanův předchůdce Václav Klaus poté, co ho za novoroční amnestii pohnala skupina senátorů před Ústavní soud) u soudu argumentoval právě tím, že Zeman není jako prezident právně odpovědný, a žádal stažení žaloby.

To ale pro ČT24 rozporuje advokát Jaroslav Ortman: „Zeman nemůže být trestně stíhán, nemůže být stíhán ve správním řízení, ale v civilním řízení, jako je toto na ochranu osobnosti, žalován být může.“ Nespala předpokládá, že se spor potáhne celé roky a že by o něm měl rozhodovat Ústavní soud.

„Celou dobu jsme připraveni, že se protistrana bude odvolávat,“ nepřekvapilo odvolání Hradu vnučku Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslovou. „Soudím se proto, že článek Hitler je gentleman neexistuje a ten druhý text napsal někdo jiný. Nikoho nežaluji kvůli tomu, co si myslí,“ dodala Kaslová.

Hrad chce znalecké posudky

Osobně se domnívám, že vnučka Ferdinanda Peroutky svou činností svého dědečka poškozuje nejvíce – nikoliv to, co řekl pan prezident.
Jiří Ovčáček
mluvčí prezidenta republiky

Zástupce Hradu soudu navrhoval vypracování znaleckého posudku, který by zhodnotil Peroutkovo dílo, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ostatně už dříve prohlásil, že půjde o soud „nad českými dějinami“ a obdobím druhé republiky. Soudkyně ale expertízu odmítla a vysvětlila, že ve sporu nejde o nastolení jediného správného hodnocení postojů a díla Ferdinanda Peroutky.

„Každý má právo na hodnotové soudy, musí ale existovat jejich pravdivostní základ,“ podotkla soudkyně. Celkové dokazování (předčítání listinných důkazů, mj. Zemanova projevu) tak trvalo jen hodinu.

Hrad očekává, že se na expertizu dostane v další části procesu. „Prvoinstanční rozsudek není překvapivý, důležité budou průběhy jednání u vyšších instancí, a já věřím v pozitivní výsledek ve prospěch kanceláře prezidenta republiky,“ prohlásil mluvčí.

Měl se omluvit, zní ze sněmovny

Politická scéna Pražský hrad za jeho postoj kritizuje, bez ohledu na stranickou příslušnost. „Kdyby byl pan prezident normální chlap a dokázal říct: ‚Promiňte, já jsem se spletl,‘ tak už si nikdo ani nepamatuje, že tu nehoráznost někdy řekl,“ prohlásil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a stejně hovořil i druhý muž lidovců Marian Jurečka.

„Jeho trvání na něčem, co neexistuje, je trapné. Soud mu dnes připomenul, co si vůbec neuvědomuje: že si nemůže říkat, co chce,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala. Předseda ANO Andrej Babiš kauzu komentovat nechtěl.

Vydavatel časopisu Přítomnost Martin Jan Stránský rozsudek kvituje. „Z pohledu neurologického je Zemanovo urputné odmítání omluvit se a rozhodnutí odvolat se proti rozsudku jasným důkazem poruchy paměti, tedy i demence, která je podpořena jeho narcistickým sklonem. Z prezidenta se stává pacient, který není schopen uznat, že omluva může být konstruktivní a krásná věc,“ uvedl Stránský.