Nemocnice odmítly pacienta, ten pak zemřel v sanitce. Ministerstvo hledá viníka

Ministerstvo zdravotnictví ustaví vyšetřovací komisi kvůli případu pacienta, který zemřel po desítkách minut v sanitce, protože ho odmítly přijmout dosahové nemocnice. Komise má osvětlit, zda zdravotníci pochybili, když záchranářskému dispečinku tvrdili, že nemají volné lůžko. Nemocnice se hájí, že informace neobsahovala sdělení o tom, že stav pacienta je akutní. Přijmout pacienta v takovém stavu totiž nařizuje zákon.

Koncem února naložila sanitka záchranné služby na brněnském Žerotínově náměstí staršího muže, kterého do pěti minut přivezla do nejbližší Fakultní nemocnice u svaté Anny. Protože ho tady ale z kapacitních důvodů odmítli přijmout, stála sanitka s pacientem přes půl hodiny v areálu nemocnice.

Dispečeři záchranky mezi tím bezúspěšně žádali o příjem v dalších brněnských nemocnicích. Během toho se stav pacienta natolik zhoršil, že musel být podle záchranářů uveden na umělou plicní ventilaci a následně resuscitován. I přesto nakonec zemřel.

Komise bude pátrat po slůvku „akutní“

Nemocnice argumentují tím, že od záchranářů nezaznělo slovo akutní. Za takové situace prý mohly pacienta odmítnout, protože neměly buď volné lůžko, nebo personál. „Nemocnice samozřejmě nejsou nafukovací, a pokud je pacient čtvrtý, pátý, šestý, tak se tomu musí přizpůsobit i provoz dalších nemocnic,“ říká ředitel nemocnice u svaté Anny Martin Pavlík. Také ředitelé dalších dvou nemocnic se shodují, že v době události lékaři hlásili plnou obsazenost lůžek.

Události ČT: Ministerstvo zjišťuje, kdo může za smrt nepřijatého pacienta (zdroj: ČT24)

Poté, co se o případem začala zabývat Česká televize, sestavilo ministerstvo zdravotnictví vyšetřovací komisi. Ta bude moci nahlížet i do zdravotnické dokumentace. Zaměří se vedle pitvy především na záznam telefonního hovoru mezi dispečinkem a nemocnicemi. Klíčové pro rozhodování bude, zda v nich slovo „akutní“ zaznělo.