Akce Manekýn: Kvůli marihuaně se zatýkalo v Česku i ve Španělsku

Středočeská policie odhalila šestici mužů, kteří měli pěstovat marihuanu pro španělské organizátory. Při akci zajištěné Europolem se souběžně zatýkalo i ve Španělsku: celkem policisté dopadli 25 převážně srbských občanů. Muži zadržení v Česku měli podle policie úlohu tzv. zahradníků, šlo o jednoho Čecha a pět Srbů.

Operace s krycím názvem Manekýn, do které se v Česku zapojilo 120 policistů, byla spuštěna 1. března a její součástí bylo šest domovních prohlídek, při nichž kriminalisté odhalili čtyři pěstírny marihuany.

Policisté zajistili 1418 rostlin konopí v různé fázi růstu, téměř 35 kilogramů sušené marihuany připravené k distribuci a přibližně půl milionu korun v různých měnách, zejména eurech. Droga byla podle velitele zásahu Aleše Pavlíka určena nejspíš pro odběratele v Německu nebo Nizozemsku. „To bude předmětem dalšího vyšetřování,“ uvedl.

Podezřelé zadržela zásahová jednotka. Třem z nich hrozí kvůli výrobě drog až 12 let vězení a dalším třem deset let. Všichni jsou stíháni vazebně.

Policejní brífink ke společné akci české a španělské policie (zdroj: ČT24)

Agentura Europol ve středu upřesnila, že případ začal díky spolupráci srbské police, která varovala své španělské kolegy, že se na jih Evropy přesunul gang původně působící ve městě Novi Sad. Jeho členové měli na svědomí kromě jiného i loupeže a dvě vraždy. Ve Španělsku se podle tiskové zprávy Europolu hodlali soustředit na pěstování marihuany a její distribuci.