Dobeš předal demisi, kritici podle něj bouchají „šampáňo“

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes předal premiérovi Petru Nečasovi (ODS) svou demisi. Z funkce odejde na konci března, oficiálním důvodem je nesouhlas s dalšími škrty v rozpočtu ministerstva školství. Věci veřejné nyní hledají jeho nástupce ve funkci. Do sněmovny se Dobeš hodlá vrátit „plný síly“. Dál se chce věnovat školské problematice. Koncem příštího týdne by se také měl setkat s prezidentem Václavem Klausem.

Odcházející ministr novinářům řekl, že v jeho resortu je stále spousta věcí nedokončených: „Já doufám, že ten, kdo přijde, bude pokračovat v nutných reformních krocích.“ Připomněl ale také, že o kauzách, jako je vývoj na právnické fakultě v Plzni, nerozhoduje jen sám ministr. Druhým problémem, který bude muset jeho nástupce řešit, je podle Dobeše situace kolem Bankovního institutu.

Dobeš: Do sněmovny se vrátím v plné síle

Nečas ministrovi při dnešním krátkém setkání poděkoval. „Já v tuto chvíli poslechnu přání pana premiéra a půjdu se léčit. Několik týdnů přecházím nemoci a beru antibiotika,“ řekl Dobeš při odchodu ze Strakovy akademie, kde se s předsedou vlády sešel. Ministr sám předpokládá, že jeho kritici teď „bouchají šampáňo“. Kritika ho ale podle jeho slov nezneklidňovala, když byl vnitřně přesvědčen o správnosti svých kroků. „Teprve středa byla prvním dnem, kdy jsem věděl, že když ruku zvednu, tak udělám něco, co jsem udělat nechtěl,“ poznamenal.

Vyjádření Josefa Dobeše (zdroj: ČT24)

Ministerskou agendu předá příští týden svému prvnímu náměstkovi Ladislavu Němcovi. Bude mít na starosti chod úřadu, dokud se nenajde Dobešův nástupce. Jméno nového ministra nebo ministryně zatím není známo. Výkonná rada VV vybere v úterý zřejmě z trojice svých členů. Mluví se o Dagmar Navrátilové, Janě Drastichové a Milanu Šťovíčkovi. Je však možné, že nakonec zvolí nestranického kandidáta z řad respektovaných odborníků. Zde se objevuje například jméno Dobešova náměstka Ivana Wilhelma. „Toto mým úkolem není. Toto je úkol vedení Věcí veřejných, kde já nejsem, a pak je to na vyjednávání koalice,“ poznamenal dnes Dobeš.

Dobešův nástupce bude muset řešit situaci kolem plzeňské právnické fakulty. Jedna z možných Dobešových nástupkyň, Dagmar Navrátilová, tvrdí, že Dobešův postup nebyl ideální. „Jiné cesty se dají vždy hledat, nevylučuji, že by teoreticky mohla být naleznutá i jiná cesta,“ uvedla Navrátilová. Další adept na ministra školství Milan Šťovíček potvrdil, že neoficiální nabídku dostal. „Tu záležitost budeme řešit v úterý na předsednictvu,“ uvedl. 

Vizitky možných nástupců

Jana Drastichová (35 let) – poslankyně za Moravskoslezský kraj (od května 2010). Vystudovala Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity a poté začala učit na základní škole. Ve sněmovně je místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru a členkou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Je předsedkyní VV v Moravskoslezském kraji.

Dagmar Navrátilová (45 let) – místopředsedkyně VV (od května 2011), členka Poslanecké sněmovny (od května 2010). Rodačka z Olomouce vystudovala Filozofickou fakultu tamní Univerzity Palackého, obor učitelství českého a německého jazyka. Deset let učila na gymnáziu, od roku 2001 působila jako překladatelka a tlumočnice. Ve sněmovně je místopředsedkyní výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a členkou výboru pro sociální politiku. Od roku 2010 je předsedkyní VV v Olomouci, od loňského září je místopředsedkyní krajské rady VV v Olomouckém kraji. Loni v květnu neúspěšně kandidovala na post předsedkyně strany. Je vdaná, má tři děti.  

Milan Šťovíček (54 let) – poslanec (od května 2010), místopředseda VV (od května 2011), starosta Litvínova. Po maturitě pracoval v okresním muzeu jako zoolog. Poté vystudoval pedagogickou fakultu v Hradci Králové, obor biologie – pedagogika, a začal učit na základní škole v Meziboří u Litvínova, kde se v roce 1990 stal ředitelem. Později byl jmenován ředitelem Střední odborné školy pro ochranu a obnovu životního prostředí, Scholy Humanitas. V roce 2003 byl zvolen litvínovským místostarostou a po volbách v roce 2006 starostou města. Byl členem ODS. V roce 2009 byl z funkce starosty odvolán a poté vystoupil i z ODS. Po komunálních volbách v roce 2010 již jako člen VV usedl opět do křesla starosty Litvínova. Ve sněmovně je předsedou výboru pro životní prostředí.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod